Encetem la tercera temporada de Brots de Ciència

I tornem a ser aquí una tercera temporada, amb moltes novetats i temes ben interessants dels quals parlar-vos. Malauradament, aquest cop només podran ser tres mesos i al desembre acabarem el Brots fins la temporada següent. Però no per això serà una temporada menys intensa!

De fet, hem tornat de l’estiu amb una feinada de por que espera que algú la faci. Tot just el dilluns 23 de setembre es farà la vint-i-quatrena cimera del clima. Organitzada per Acció Climàtica, aquest cop es farà a Nova York, i l’objectiu és impulsar la missió de les Nacions Unides i implementar l’Acord de París sobre el Canvi Climàtic.

Des del CEAB estem molt amatents a les propostes que sorgeixin d’aquesta cimera per part dels governs participants. Estem pendents de comprovar que aquestes propostes s’ajusten al consens científic actual i per si cal tornar a donar veus d’alerta en certes qüestions. Per altra banda, també ens interessa estar al cas per identificar aquells aspectes, emergents o no, on manqui més informació i, per tant, ens calgui desenvolupar més coneixement científic.

Com ja haureu sentit als canals de comunicació, aquesta cimera ve acompanyada d’un munt d’iniciatives convocades per infinitat d’entitats d’arreu del món, que treballen per a la conservació de la natura i la lluita contra el canvi climàtic i global. Hi ha mobilitzacions des del dilluns 16 i duraran fins passada la cimera. De fet, Fridays for Future, el col·lectiu de la famosa Greta Thunberg, ha convocat una Vaga General pel Clima a nivell Mundial el dia 27. I també hi ha la campanya digital amb el hashtag ODSéate o la Iniciativa Covering Climate Now dels 170 mitjans de comunicació de tot el món, com és el cas de TV3.

A més, el passat dilluns, la Fundació Bancària La Caixa, va atorgar un dels 79 ajuts que dóna a projectes de recerca i innovació d’excel·lència d’àmbit estatal i internacional al nostre investigador Frederic Bartumeus, per dur a terme un projecte que treballarà per aconseguir models predictius dels brots de malalties infeccioses transmeses per mosquits. Sí, és l’investigador responsable del projecte Mosquito Alert, i aquest cop també treballarà amb ciència ciutadana i dades massives, el famós Big Data. Serà aquesta la nova vacuna contra el dengue? La predicció?

Ahir dijous, la plataforma de ciència ciutadana marina d’Observadors del Mar, de la que ja us hem parlat en diverses ocasions en les temporades anteriors, va estrenar la seva nova pàgina web. La Fundació Biodiversitat i el CSIC s’han unit per impulsar-la, a través de l’aliança entre un projecte europeu, el LIFE INTERMARES, i el mateix projecte d’Observadors del Mar. Els propers 5 anys, s’organitzaran un bon nombre de jornades de treball, de tallers i d’informes amb la finalitat de millorar la informació disponible dels espais marins protegits de tot l’Estat.

La nostra Comissió Dones i Ciència també ha vingut amb forces després de l’estiu. S’ha passat a dir Comissió d’Igualtat de gènere i ha arrencat diverses iniciatives. S’ha penjat un decàleg de Tolerància zero contra l’assetjament sexual i cartells amb missatges que fan reflexionar sobre la realitat masclista per tot el centre.  I entre d’altres coses, està demanant un projecte per donar visibilitat a la bretxa que existeix entre realitat i percepció social sobre aquest tema.

I per si no n’hi hagués prou amb tot això, tenim 10 projectes nous amb els que hem començat a treballar i diversos estudis publicats dels quals parlar-vos. Us parlarem d’un residu de la fabricació de la cervesa que ens ajuda a l’autodepuració natural dels rius, a la contaminació per plàstics que hem trobat al Canal de Menorca o la que creiem que trobarem als rius, noves evidències sobre esponges i esculls de corall, el nou projecte als estanys dels Pirineus, o del Batec dels rius.

Programa emès el 20 de setembre del 2019

Podcast del programa