Un estudi liderat pel CEAB-CSIC revela possibles causes de la dispersió de l’invertebrat marí Didemnum vexillum, espècie invasora d’alta capacitat reproductiva

L’article High fusibility and chimera prevalence in an invasive colonial ascidian, signat per Maria Casso i Xavier Turon, del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), Marta Pascual (Universitat de Barcelona) i Davide Tagliapietra (Instituto de Ciencias marinas de Italia), i publicat a la revista Scientific Reports, revela que 44 per cent de les colònies d’ascidia Didemnum vexillum -invertebrat marí catalogat com a espècie invasora- en el delta de l’Ebre, té un trastorn genètic que li facilita colonitzar ràpidament ecosistemes naturals de tot el món.

La ascidi colonial Didemnum vexillum és una espècie exòtica originària del nord-oest del Pacífic, que s’ha dispersat amb èxit en aigües temperades de tot el món. Gran competidora pels recursos naturals, té una alta capacitat reproductiva, desplaça les espècies natives i es dispersa fàcilment a través dels vaixells i de les activitats d’aqüicultura.

Aquest estudi ha permès conèixer amb més profunditat els mecanismes reproductors i el poder colonitzador d’aquesta espècie, per així poder prevenir la seva dispersió en els ecosistemes marins.

Casso, Maria Tagliapietra, D.Turon, Xavier Pascual, Marta. High fusibility and chimera prevalence in an invasive colonial ascidian. Scientific Reports 9:15673 (2019)  DIGITAL CSIC