Final de la primera temporada del Brots de ciència

En aquesta primera temporada us hem parlat dels projectes del CEAB encaminats a entendre com el canvi climàtic i global afecta al nostre entorn, concretament als ecosistemes aquàtics, com ara el mar, els rius i els llacs i torberes.

Programa emès el 28 de juny del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Què n’esperem de la 3a Taula de la Tordera?

El Delta de la Tordera és un espai inclòs a la Xarxa Natura 2000, una xarxa europea d’espais naturals que té l’objectiu de fer compatible la protecció de les espècies i els hàbitats naturals i seminaturals amb les activitats humanes que s’hi desenvolupen. D’aquesta manera es busca mantenir un bon estat de conservació d’aquests indrets i evitar el seu deteriorament.

Programa emès el 15 de juny del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

L’èxit del Pint of Science 2018 a Blanes

A mitjans del mes de maig, els veïns de Blanes van tenir una cita amb la ciència als bars de la vila, a la 4a edició del festival Pint of Science. Un esdeveniment que reuneix a investigadors i ciutadans en un ambient distès per parlar de ciència, un dels festivals de divulgació científica amb més poder de convocatòria de tot l’estat. La celebració del Pint of Science a Blanes és una iniciativa que promou el Centre d’Estudis Avançats (CEAB-CSIC) amb l’afany d’apropar el coneixement científic i la seva recerca a la ciutadania.

Programa emès el 8 de juny del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Carboni blau i el LIFE Blue Natura

Actualment, els ecosistemes costaners, com ara les praderies marines, on s’hi inclouen els prats de Posidònia, i les maresmes de marea o aiguamolls costaners, també estan reconeguts com a importants embornals de carboni, en aquest cas anomenat carboni blau.

Programa emès el 1 de juny del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Els bacteris

Els bacteris són la base de tot ecosistema, estan presents en tot el planeta i sobreviuen en qualsevol ambient. Fins i tot, hi ha hàbitats on només hi poden viure ells. Són els primers essers vius que arriben i els únics capaços de preparar un ambient deshabitat per a facilitar l’arribada d’altres espècies al llarg del procés de colonització, conegut com a “successió ecològica”.

Programa emès el 25 de maig del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Els microxips de silici biogènic que espera la nova generació d’ordinadors

Els experiments en una població d’esponges marines trobades a Hawaii, en els qual ha participat el Dr. Manuel Maldonado (CEAB-CSIC), revelen que les seves espícules gegants funcionen com una fibra òptica extraordinàriament eficient, és a dir, no només transmeten la llum sense perdre energia pel camí, sinó que durant el pas de la llum per l’interior de l’espícula es generava llum nova, amb una longitud d’ona diferent a la que s’havia projectat inicialment sobre ella. Aquesta propietat es coneix en òptica per la “capacitat de generació d’un supercontinu en la transmissió de llum”.

Programa emès el 18 de maig del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Les captures accidentals que podrien provocar l’extinció d’aus marines

El CEAB ha liderat un estudi que demostra que les captures accidentals d’aus marines afecten molt seriosament a les poblacions d’una d’elles, la baldriga cendrosa, una de les aus marines més sensibles dels nostres mars.

Programa emès el 11 de maig del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Pint of Science 2018

Un cop més, el CEAB organitza el Pint of Science per fer que la ciència inundi 3 bars de Blanes: al Mediterrani, on el dilluns 14 de maig coneixerem la Lluna amb els 5 sentits; l’endemà tenim una sessió de cites ràpides amb el silici, el plàstic, l’estrès ambiental i el big data al Primer Casino de Blanes, on curiositat i coneixement es trobaran cara a cara; per últim, dimecres 16 de maig ens trobarem a l’Itaca, per endinsar-nos en la història d’amor-odi entre els humans i la biosfera.

Programa emès el 4 de maig del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Els Tunicats podrien desvetllar els secrets de l’evolució de la vida a la Terra

Són espècies de molt interès científic, ja que contenen una gran quantitat de compostos químics potencialment útils i efectius contra diversos tipus de càncer, com a antiviral i com a immunosupressors. Per altra banda, tenen la capacitat de corregir anomalies cel·lulars en poques generacions, un procés regeneratiu que podria ser possible en humans.

Programa emès el 20 d’abril del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

El canvi climàtic amenaça els magatzems més grans de diòxid de carboni en praderies marines

Tot i que les praderies submarines es poden restaurar, el que cal impedir per sobre de tot és la pèrdua de praderies que emmagatzemen CO2, ja que quan es degraden emeten més CO2 del que retenen quan estan en bon estat. Davant d’un canvi climàtic que farà augmentar la freqüència de les temperatures extremes i amb el qual les onades de calor seran cada cop més i més habituals, hem de ser conscients que aquests magatzems estan en perill.

Programa emès el 13 d’abril del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

La desforestació dels isòets dels estanys d’alta muntanya

Isòet o isoet, és el nom amb el qual es coneix un grup de plantes descendent de les falgueres terrestres que van tornar a adaptar-se a l’aigua i que ara viuen submergides en sistemes d’aigua dolça. N’existeixen moltes espècies diferents, però als estanys d’alta muntanya dels Pirineus en tenim una que crida especialment l’atenció dels investigadors del CEAB. Es tracta d’una espècie perenne que viu durant molts i molts anys, tants que encara no sabem quants. Aquest isòet seria l’homòleg de la posidònia que tenim al mediterrani, però en aquest cas d’aigua dolça.

Programa emès el 6 d’abril del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

La creació de nous bacteris a l’estany de Banyoles

Els microbiòlegs del CEAB han estudiat els bacteris verds del sofre que viuen al fons del llac de Banyoles, on no hi ha gens d’oxigen. Habitualment, aquestes espècies es resisteixen a créixer als laboratoris i per això els investigadors han extret l’ADN directament de les aigües profundes del llac de Banyoles. Mitjançant simulacions per ordinador han pogut accedir als secrets amagats dins el seu codi genètic i entendre les estratègies que van donar l’èxit a aquests bacteris.

Programa emès el 23 de març del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Les primeres conclusions del projecte Playa+

Des del CEAB  fa anys que treballem per trobar les millors solucions possibles dins dels àmbits dels mecanismes de gobernança, de les activitats socials i de les eines de gestió. Tot amb la finalitat d’assegurar l’adaptabilitat de les platges en un entorn d’erosió generalitzada i un fort desenvolupament econòmic al llarg de la costa.

Programa emès el 16 de març del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Les dessalinitzadores són una bona opció

El món de les dessalinitzadores i la seva problemàtica han estat a l’ordre del dia a tots els nivells durant les últimes dècades. Actualment, el canvi climàtic i global fan imprescindible seguir-ne parlant, ja que s’està alterant el règim de pluges i intensificant la manca d’aigua. La dessalació de l’aigua de mar s’ha convertit en una indústria important que segueix creixent, degut a l’escassetat d’aigua en diversos països mediterranis.

Programa emès el 2 de març del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Premis Ciutat de Barcelona al Projecte Mosquito Alert

El passat 15 de febrer, es va celebrar al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, la cerimònia d’entrega dels Premis Ciutat Barcelona 2017. Els premiats en la modalitat de treballs de Ciències de la Terra i Ambientals d’aquesta edició han estat l’Aitana Oltra, en Frederic Bartumeus i en John Palmer, investigadors del Centre d’Estudis Avançats de Blanes, el CREAF i la UPF. Han rebut aquest premi per la seva recerca innovadora sobre l’expansió del mosquit tigre, que combina els mètodes de recerca tradicional i la participació ciutadana

Programa emès el 23 de frebrer del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

L’emmagatzematge de CO2 al fons marí té efectes negatius sobre els ecosistemes

Una possible mesura contra l‘augment constant dels gasos d’efecte hivernacle és la captura d’aquest CO2 atmosfèric i el seu posterior emmagatzematge sota terra o sota el fons marí. Malauradament, aquest mètode planteja un risc important de fuites que permeten que el diòxid de carboni s’escapi dels seus dipòsits i torni al medi ambient.

Programa emès el 16 de febrero del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Macroalgues com a bioindicadors

Les algues són un grup molt divers de vegetals aquàtics, que poden ser microscòpiques i formar part del fitoplàncton o bé macroscòpiques i arribar a mesurar més de 50 m d’allargada i formar grans boscos submergits. Les algues realitzen prop del 50% de la fotosíntesi global, és a dir, que fan una de les aportacions d’oxigen més gran al planeta.

Programa emès el 2 de feber del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Les Dàfnies, o puces d’aigua

Les dàfnies són uns crustacis microscòpics que formen part del plàncton en ambients aquàtics molt diversos. Se les coneix també com a puces d’aigua, degut a la seva mida: entre 0.2 i 5 mil·límetres de longitud, i perquè es desplacen fent saltets, tot i que tècnicament no tenen res a veure amb les puces. N’hi ha més de 200 espècies i les podem trobar en llacs, rieres, rius, basses i, fins i tot, en pantans àcids o ambients hipersalins.

Programa emès el 26 de gener del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Espècies invasores

La ONU afirma que les espècies invasores són la segona causa de pèrdua de biodiversitat al món i avisa que a Europa, una de cada tres espècies autòctones està en perill crític d’extinció per aquesta amenaça, que segueix creixent dia a dia i amb molta força. A més dels greus impactes ecològics, aquest problema suposa un cost anual de 12.500 milions d’euros a la Unió Europea, i repercuteix en la salut dels ciutadans.

Programa emès el 19 de gener del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Segon avís a la humanitat dels científics del món

Els científics proposen aturar i combatre el deteriorament progressiu del medi amb propostes com la creació de més reserves terrestres i marítimes; enfortir les lleis contra la caça furtiva i augmentar les restriccions contra el comerç d’espècies protegides; aplicar programes de planificació familiar; promoure dietes més respectuoses amb el medi; la utilització generalitzada d’energies renovables, entre moltes altres.

Programa emès el 12 de gener del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Els testimonis de sediment

Totes i cadascuna de les capes de sediment són representatives del moment en què es van dipositar. Ens informen de quina temperatura feia, si hi havia més o menys sequera, si a l’atmosfera o l’aigua hi havia contaminants o metalls pesants, si hi havia hagut una erupció volcànica, un tsunami o la caiguda d’un meteorit. Els investigadors poden recuperar tota aquesta informació com si es tractés d’un registre històric ambiental d’aquella zona.

Programa emès el 22 de desembre del 2017

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

L’ahir i avui del riu Tordera

Els investigadors del grup Ecologia Integrativa de les Aigües Continentals del CEAB han treballat a la zona més verge de la Tordera, a la part més alta, per conèixer seu funcionament, els cicles naturals que hi conviuen i la capacitat d’autodepuració que té, a més dels efectes que hi té l’activitat humana.

Programa emès el 15 de desembre del 2017

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Els secrets amagats de les esponges marines d’aigües profundes

Les esponges marines d’aigües profundes, que tot just comencem a conèixer, juntament amb els coralls, són els animals més primitius de la Terra, els animals més antics de tots. Són el resultat de l’evolució dels microorganismes que durant milions d’anys van ser l’única forma de vida, els quals es van associar amb èxit per formar els primers organismes.

Programa emès el 1 de desembre del 2017

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Un any més la vila de Blanes s’omple de ciència amb el  CEAB

Com cada any, el CEAB ha tornat a obrir les seves portes en motiu de la Setmana de la Ciència. Al llarg de les Jornades de Portes Obertes hem rebut a tots aquells curiosos interessats en la ciència que fem al Centre d’Estudis Avançats de Blanes. Aquest any 2017 ens han visitat més de 330 persones de Blanes, Malgrat de Mar, Tordera, Palafolls, Lloret de Mar i Pineda de Mar.

Programa emès el 24 de novembre del 2017

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Els ambients mediterranis

Els organismes que viuen al mar mediterrani són el resultat de la mescla d’espècies arribades de l’Atlàntic a través de l’estret de Gibraltar, les espècies que ja vivien al Mediterrani i, des de l’obertura del canal de Suez, també d’espècies del Mar Roig i de l’Indopacífic, l’arribada de les quals va en augment avui en dia.

Programa emès el 17 de novembre del 2017

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

L’Ecologia dels microorganismes

Els microorganismes ens estan ajudant a com solucionar problemes ambientals actuals, com els vessaments de petroli o la necessària desintegració dels residus plàstics. Al mar estem descobrint noves molècules antibiòtiques, antivirals o anticancerígenes, procedents de les esponges marines i mol·luscs.

Programa emès el 10 de novembre del 2017

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Setmana de la Ciència

La Setmana de la Ciència d’aquest 2017 serà des del 10 al 19 de novembre. Des de fa un temps, les diferents institucions públiques i privades de tot l’estat dedicades a la ciència organitzen tallers, xerrades, exposicions, jocs, que acostin a tothom la ciència que hi fan. Al CEAB fa molt temps que hi participem i organitzem les nostres pròpies activitats divulgatives de caire científic, com són les Jornades de Portes Obertes, tallers, xerrades i exposicions.

Programa emès el 3 de novembre del 2017

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Rius mediterranis

Un riu és de tipus mediterrani quan neix i circula per una zona de clima mediterrani, com és el cas del riu Tordera. En aquest clima els hiverns són suaus i els estius secs, i les pluges cauen sobretot a la tardor i a l’hivern de forma molt intensa.

Programa emès el 27 d’octubre del 2017

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

El mosquit tigre

El Mosquit Tigre és un mosquit invasor que prové del sud-est asiàtic. A Catalunya es va detectar per primera vegada el 2004 prop de Barcelona i en l’actualitat es troba especialment a la costa mediterrània. Aquest mosquit pot transmetre malalties com el zika, el dengue i sobretot el chikungunya.

Programa emès el 20 d’octubre del 2017

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

La Posidònia

La Posidònia és una planta marina que només trobem a les costes de la mar Mediterrània. És una de les bases del seu patrimoni i riquesa natural. Al igual que les plantes terrestres que ja coneixem, la Posidònia té arrels, tija i fulles i també fa flors i fruits. Dins l’ecosistema podem dir que fa la mateixa funció que les alzines que conformen un alzinar, n’és l’espècie clau.

Programa emès el 13 d’octubre del 2017

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

El Canvi Climàtic

El Canvi Climàtic és el procés global en el qual es produeix l’augment progressiu de la temperatura mitjana del planeta Terra. Es deu principalment a que l’efecte hivernacle dels gasos de l’atmosfera s’està intensificant.

Programa emès el 6 d’octubre del 2017

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui