Coneixent les comunitats que viuen a trenc d’onada

La Cala St. Francesc com a lloc d’aprenentatge per conèixer els ecosistemes marins

Després de fer una sessió teòrica a l’escola la setmana passada per conèixer les principals característiques dels ecosistemes mediterranis marins, avui hem volgut que la formació fós vivencial i per això ens hem reunit amb els mestres a la Cala St. Francesc.

Com estudiem les comunitats que viuen a trenc d’onada?

Per viure-ho de primera mà per grups els mestres s’han situat en diferents zones de la cala, on acompanyats per tres investigadores del centre han fet de científics per un dia utilitzant els estris més comuns per l’estudi del mediolitoral mediterràni. Durant l’activitat s’han revisat els principals paràmetres que condicionen la vida en aquesta zona (onatge, llum, temperatura, variabilitat,…) que han ajudat a entendre les estratègies per viure (o sobreviure) dels organismes que hi trobem.

Els més valents amb els peus a dins l’aigua han observat de ben aprop les comunitats típiques que hi viuen i s’hi han trobat alguna que altra sorpresa…

IMG_20160420_174046

Les mostres recollides s’han observat al laboratori del CEAB. Allà tots han pogut veure els detalls que diferencien les espècies d’algues, els més curiosos amb les guies de Fauna i Flora Mediterrània (Enric Ballesteros & Toni Llobet) han intentat classificar-les. Passada una estona han aparegut alguns animals minúsculs (cucs, crustacis i mol·luscs) que viuen amagats entre les denses mates forma l’alga Cystoseira.

Podem treballar així amb els alumnes? Els mestres ja estaven rumiant com transferir aquest tipus d’experiència i coneixement l’aula… seguirem treballant-hi!