De què parlaries entre amics en un bar? I si parlem de ciència?

Aquest mes de maig, els veïns de Blanes van tenir una cita amb la ciència als bars de la vila, a la 4a edició del festival Pint of Science, un esdeveniment que reuneix a investigadors i ciutadans en un ambient distès per parlar de ciència i un dels festivals de divulgació científica amb més poder de convocatòria de tot l’estat.

La celebració del Pint of Science a Blanes és una iniciativa que promou el Centre d’Estudis Avançats (CEAB-CSIC) amb l’afany d’apropar el coneixement científic i la seva recerca a la ciutadania. Al CEAB hi ha un planter de més de 60 investigadors treballant en biodiversitat, canvi climàtic i global i en conservació d’ecosistemes, entre d’altres temes molt diversos. La seva feina ha fet de la vila de Blanes un referent en el camp de la recerca en ecologia aquàtica.

El format del festival Pint of Science permet fer divulgació científica en un format diferent, en un ambient relaxat, agradable i proper, on la conversa entre científics i assistents sempre sorgeix amb facilitat. I amb l’arribada del bon temps, molt millor si ho podem fer entre amics i prenent la nostra beguda preferida.

En aquesta segona edició del festival a la vila de Blanes, el CEAB hi ha incorporat novetats, com la jornada protagonitzada per l’associació astronòmica Astrogirona, on el seu president va parlar sobre la Lluna vista des dels 5 sentits, una activitat que va obtenir ràpidament l’interès del públic. La segona jornada va consistir en una sèrie de cites ràpides, un cara a cara entre públic i científics, per tractar de diferents temes amb els investigadors que hi treballen. En aquest sentit es va parlar del silici marí, dels plàstics, del corall i dels col·lapses que comencen a patir els ecosistemes marins d’arreu del món.

Durant les cites ràpides, el públic va poder penjar els seus comentaris sobre què els semblava la sessió, els quals s’anaven publicant automàticament a la pantalla que s’havia instal·lat al local. Aquests missatges transmetien la sensació de que la gent es va quedar amb ganes de més i que una de les novetats d’aquesta temporada va ser aprovada amb molt bona nota pels assistents. Públic que, majoritàriament, provenia de Blanes i, principalment amb edats compreses entre els 35 i els 65 anys. Fins i tot, algunes persones del públic venien de Maçanet de la Selva, Pineda de Mar, Lloret de Mar i Barcelona.

Al seu torn, el tema dels plàstics al mar va ser el predominant a la tanda de preguntes als investigadors. Tot i que també va ser una sorpresa per a molts participants saber que el CEAB actualment treballa en una línia de recerca que podria revolucionar el món de la comunicació digital. Com va comentar un dels assistents, treballador del ram de les telecomunicacions, no s’esperaven que el silici natural que trobem en una espècie d’esponja marina tingués tant potencial com a transmissor de la llum ni que, més d’hora que tard, pogués iniciar la revolució de la fibra òptica del futur.

Una altra de les novetats del Pint of Science 2018, la presència d’Astrogirona, va ser un intercanvi entre investigadors, una forma de portar temes diferents a la ciutadania de la zona. Per aquest motiu, el president de l’associació astronòmica gironina va venir fins a Blanes a parlar-nos de la Lluna, mentre un dels investigadors del CEAB va anar a Girona, amb la Fundació Mona, per parlar de la seva recerca amb cucs marins i el seu comportament i estratègies de vida.

La unió dels dos camps d’estudi entre el CEAB i la Fundació Mona, camps de la recerca científica que no solen interactuar entre si, va ser capaç de fer que una de les investigadores de la Fundació es replantegés una de les seves hipòtesis després d’assistir a la xerrada sobre cucs marins, o poliquets. Una d’aquelles casualitats tan poc habituals avui dia en àmbits de la ciència relativament allunyats els uns dels altres.

Des del CEAB, s’agraeix enormement la col·laboració dels tres bars que van oferir els seus espais per a la celebració del festival a Blanes, el Mediterrani, el Primer Casino i l’Itaca. També a tots els assistents que van fer possible l’èxit de les tres jornades, amb participants que, fins i tot, van assistir als tres dies de xerrades. Concretament, entre els dies que va durar, el festival va comptar amb 90 persones de públic, amb un ambient immillorable i preguntes ben interessants, com ara . Se’ns dubte, esperarem impacients el Pint of Science 2019 a la vila de Blanes.