El canvi climàtic, un factor clau en la mutació del gens de l’eriçó de mar de la Mediterrània

Diferents mitjans de comunicació s’estant fet ressò de l’estudi liderat per Xavier Turon, professor d’investigació del CSIC al Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), i Marta Pascual, de la Facultat de Biologia i de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la UB (IRBio), on  s’ha analitzat la vulnerabilitat al canvi climàtic de l’eriçó de mar de la Mediterrània (Paracentrotus lividus), una espècie comestible molt apreciada en gastronomia.

La investigació, que publica la revista ‘Diversity and Distributions’, ha analitzat genèticament a prop de 250 exemplars de 11 àrees, des de la costa Atlàntica francesa fins al Mar Adriàtic, i ha revelat l’impacte que el canvi climàtic està tenint sobre els gens dels eriçons, una espècie endèmica de la Mediterrània.

Tot i ser un objectiu de la pesca, aquesta espècie és molt abundant al litoral català, ja que la pressió pesquera ha eliminat molts dels seus predadors, principalment peixos.

Els eriçons de mar són herbívors, s’alimenten de les plantes submarines i, sense predadors, la seva població pot créixer desmesuradament i acabar amb molts dels boscos submarins.

Segons els investigadors, l’estudi aporta noves dades a tenir en compte a l’hora de preveure possibles escenaris futurs de com respondran les poblacions de l’eriçó de mar a les pressions antagonistes de l’eliminació de predadors i de la pesca, en un context d’escalfament progressiu.

Notícia a la La Vanguardia