Final de la primera temporada del Brots de ciència

En aquesta primera temporada del Brots de ciència a Ràdio Blanes us hem presentat el CEAB, un centre de recerca en ecologia aquàtica. Us hem parlat de les investigadores i investigadors que hi treballen i dels seus projectes. Per altra banda, us hem portat algunes de les nostres activitats destinades a acostar la ciència que fem al centre a la ciutadania i alguns dels resultats publicats al llarg d’aquests mesos.

El CEAB dedica gran part dels seus esforços a entendre com el canvi climàtic i global afecta al nostre entorn, concretament en els ecosistemes aquàtics, com ara el mar, els rius i els llacs i torberes. Una problemàtica que afecta indiscriminadament a tots i cadascun dels nivells que en formen part.

En el cas del medi marí, us hem destacat la preocupant situació de la posidònia, una planta tant important per a la salut dels nostres mars i el futur de les pesqueries i, sobretot, en l’emmagatzemament del carboni blau. Alhora, hem volgut introduir-vos en un dels camps més importants al nostre centre, les algues invasores i el seu impacte sobre les poblacions d’algues autòctones i com ens ajuden a conèixer les alteracions que percebem al litoral sota la influència directa del canvi global.

Us hem explicat com treballem amb les macroalgues per conèixer la qualitat de l’aigua de les nostres costes, utilitzant-les com a bioindicadors. O amb les esponges marines d’aigües profundes, a la cerca de nous medicaments contra el càncer. També us hem volgut acostar a les dificultats en les quals es troben les dessalinitzadores avui dia, les poblacions d’aus marines, les reserves naturals i l’emmagatzematge submarí del diòxid de carboni.

En el cas de les aigües del medi terrestre, ens hem endinsat en el món dels estanys i torberes dels Pirineus. Que, tot i trobar-se en indrets apartats i pràcticament verges, reben també l’impacte de les activitats humanes. Un altre dels temes claus en els quals es treballa al CEAB, i que té una rellevància important a Blanes i als pobles del voltant, és la història i evolució del riu Tordera i el seu delta.

Us hem presentat una exposició que ha comptat amb més de 6.000 visites en poques setmanes, sobre la transició terra-mar entre la Tordera i les platges de Blanes, i sobre la seva implicació a la vida social i econòmica dels vilatans, gràcies a la col·laboració amb l’Arxiu Municipal de Blanes. Però, també hem posat l’accent a la part més tècnica i científica de la qüestió, tant en el passat com en el present i futur d’aquest hàbitat tant preuat, protegit per la legislació europea.

Per últim, però no per això menys important, us hem introduït al fascinant món microscòpic, amb els últims descobriments de l’equip de microbiòlegs del CEAB. Alhora que us convidàvem a participar a través de la ciència ciutadana per controlar la invasió del mosquit tigre, o a visitar-nos durant la setmana de la ciència al mes de novembre. Setmana en la qual el centre obre les seves portes amb la Jornada de Portes Obertes, amb centenars de visitants entre escoles i particulars.

S’acaba la primera temporada del Brots de ciència i s’acaben els tres anys en què el CEAB ha treballat en un projecte d’èxit amb l’Escola Mossèn Joan Batlle, en el marc de les Escoles Tàndem. Però tornem al setembre amb nous capítols setmanals, amb noves històries i nous descobriments blanencs, que acostin la ciència del CEAB a les veïnes i veïns de la vila que ens acull i que tant ens aporta.

Programa emès el 29 de juny del 2018