Premiat per triplicat un dels treballs de recerca dirigits al CEAB

El treball de recerca de batxillerat de l’Eric Alegret Olivé de l’Institut S’Agulla de Blanes, titulat “Aproximació a la diversitat de microorganismes: Estudi fenotípic i genotípic del microbioma de conills salvatges com a via per a introduir-se al món de la Microbiologia”, ha rebut aquest any 2017 ni més ni menys que 3 primers premis: el 1r premi de les exposicions del pòster científic del Treball de Recerca per l’Ajuntament de Blanes (17 juny), el 1r premi Argó de la Universitat Autònoma de Barcelona (20 juny) i el 1r premi Cirit de la Universitat de Vic (22 juny). El treball va ser dirigit des del CEAB pels doctors Emilio O. Casamayor i Xavier Triadó.

En el seu treball de recerca, l’Eric va poder fer un recorregut per la història de la Microbiologia, des de l’aproximació més tradicional de cultiu en plaques de petri i microscopi a la més moderna d’anàlisi molecular i bioinformàtic de l’ADN amb potents ordinadors. Treballant amb la microbiota intestinal va poder entendre de primera mà com visualitzem el món dels microorganismes i com canvia la nostra percepció segons quin mètode d’estudi fem servir. D’aquesta manera, l’Eric va poder donar resposta a la hipòtesi inicial de si les tècniques d’anàlisi molecular són més adients que el cultiu in vitro i si ofereixen una major fiabilitat sobre la diversitat que presenta el món microbià en realitat. La resposta va ser afirmativa.

Com a conclusions, en destaquen la forta rellevància de la bioinformàtica a l’hora d’identificar les diferents espècies de microorganismes trobades a les mostres d’ADN i com l’anàlisi d’aquest material genètic concorda taxonòmicament, de manera no esbiaixada, amb la comunitat habitual de l’intestí reportada en d’altres treballs. L’Eric ens explica que “amb el cultiu, trobava colònies de microorganismes molt similars entre sí que no pertanyien a la mateixa espècie. Això em va fer veure la gran riquesa en biodiversitat que presenten i la dificultat que representa diferenciar certes espècies només amb els cultius in vitro i el microscopi i l’avantatge que suposa poder comptar amb la seqüenciació massiva del material genètic, no només per identificar les espècies, tan les que creixen a les plaques com les que no, sinó també per tenir una visió global de la comunitat microbiana completa”.

La nostra més sincera enhorabona Eric!