Premis Ciutat de Barcelona al Projecte Mosquito Alert

El passat 15 de febrer, es va celebrar al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, la cerimònia d’entrega dels Premis Ciutat Barcelona 2017. Els premiats en la modalitat de treballs de Ciències de la Terra i Ambientals d’aquesta edició han estat l’Aitana Oltra, en Frederic Bartumeus i en John Palmer, investigadors del Centre d’Estudis Avançats de Blanes, el CREAF i la UPF. Han rebut aquest premi per la seva recerca innovadora sobre l’expansió del mosquit tigre, que combina els mètodes de recerca tradicional i la participació ciutadana.

El seu treball científic, publicat a l’octubre del 2017 a una prestigiosa revista científica, ha merescut el reconeixement del jurat pel fet d’haver demostrat la fiabilitat, eficiència i utilitat de la ciència ciutadana, amb l’objectiu de combatre l’expansió del mosquit tigre, un insecte portador de diverses malalties infeccioses. El jurat ha valorat positivament la innovació i atreviment d’aquest tipus de recerca, que busca generar coneixement científic d’avantguarda. De fet, es tracta del primer estudi científic que ha utilitzat totes les dades enviades pels ciutadans a l’aplicació Mosquito Alert des del 2014. I l’estudi, a més, conclou que el mètode es podria aplicar a nivell mundial per fer el seguiment dels mosquits transmissors de malalties infeccioses.

La ciutadania ha provat que la seva participació permet explorar molts més territoris alhora, a diferència dels mecanismes tradicionals i, a més d’això, reduir fins a vuit vegades el cost econòmic de dos anys de treballs de camp. Aquest fet fa que els científics apostin per traslladar aquest sistema a tot el món i en diferents estudis, molt necessaris en el context de globalització, canvi climàtic i augment de desigualtats socials que tenim en l’actualitat. Altrament, cada vegada són més els investigadors que demanen la col·laboració dels ciutadans per a obtenir dades massives que puguin utilitzar en els seus estudis.

D’aquí la importància d’aquest estudi elaborat pels investigadors del CEAB, doncs ha posat de manifest que la ciència ciutadana serà capaç de revolucionar el seguiment de mosquits com a transmissors mundials per excel·lència de les malalties infeccioses. En el seu treball d’investigació han constatat que quan els programes oficials de vigilància i control de mosquits es fan utilitzant aquesta plataforma, impulsada per l’Obra Social “la Caixa”, les actuacions in situ són molt més rendibles que no utilitzant mètodes tradicionals, que necessiten de trampes on les femelles hi ponguin els ous.

El més revolucionari de tot plegat, però, és que s’ha vist que els avisos fets pels ciutadans a través de l’aplicació Mosquito Alert són igual de vàlids que els avisos fets pels experts. Tot i que abans d’utilitzar les dades per tal d’elaborar models de distribució i predicció de l’expansió del mosquit tigre, cal eliminar prèviament els possibles errors i biaixos de mostreig perquè siguin del tot útils i vàlides. Per aquest motiu, l’equip d’entomòlegs experts que validen les dades que envien els ciutadans científics és vital per garantir que són de gran qualitat científica.

Ara, gràcies a les noves tecnologies, la ciència i la societat tenen la possibilitat de treballar juntes i de fer front als reptes actuals amb molta més força. Així els investigadors poden calcular, fins i tot, la probabilitat que té una persona de creuar-se amb un mosquit tigre i també d’entendre millor els patrons de transmissió de les malalties infeccioses entre la població. D’aquesta manera, amb les dades de l’aplicació mòbil, podran preparar nous treballs que avaluïn el risc de patir brots epidèmics de Zika, Dengue i Chikungunya en aquesta zona. Malalties que tenen un gran impacte social a nivell mundial i que agreugen els problemes de pobresa i desigualtats.

Programa emès el 23 de frebrer del 2018

Podcast del programa