Brots de ciència

El Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) és present a Ràdio Blanes amb l’espai Brots de ciència. Cada setmana l’Anna Oliver  apropa la ciència que es fa al nostre centre al públic blanenc. Hi tracta temes d’interès general relacionats amb els ecosistemes aquàtics i, en molts casos, vinculats a la nostra vila. Ho fem amb un lleguatge amè i entenedor que vol fer arribar als oients el coneixement i la recerca que es du a terme al CEAB.

Encetem la tercera temporada de Brots de Ciència

La cimera del clima, els ajuds de la Fundació Bancària La Caixa a projectes de recerca i innovació, Observadors del Mar, la Comissió Dones i Ciència del CEAB, els nous projectes del nostre centre… tot això i molt més durant aquesta nova temporada de Brots de Ciència!

Programa emès el 20 de setembre del 2019

Llegeix el programa d’avui

Podcast del programa

S’acomiada la segona temporada de Brots de Ciència

En aquesta temporada hem comentat diversos projectes de estem duent a terme al CEAB, pensats per fer front als nous reptes medioambientals que se’ns presenten. Canvi climàtic, espècies invasores, malalties, contaminació, sobreexplotació, destrucció d’hàbitats… requereixen de noves eines d’actuació que intentin minvar els efectes que produeixen.

Programa emès el 28 de juny del 2019

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Un micromecenatge per estudiar els deserts submarins

Des del CEAB hem creat un projecte científic a Verkami, una plataforma web dedicada al micromecenatge, amb l’objectiu de dotar del material necessari a una nova xarxa internacional dedicada a estudiar els deserts submarins de tot el món per tal de prevenir la seva expansió.

Programa emès el 14 de juny del 2019

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

El Dia Mundial dels Oceans

El 8 de juny és el Dia Mundial dels Oceans. Un dia que celebrem per recordar a tothom el gran paper que juguen els oceans a les nostres vides i al nostre benestar. Són els pulmons del nostre planeta, l’únic que tenim per cert, ja que generen la major part de l’oxigen que respirem i que, com bé sabem, necessitem per viure.

Programa emès el 7 de juny del 2019

Llegeix el programa d’avui

Podcast del programa

Plàstics als rius

Una part del nostre grup de limnòlegs i limnòlogues, que són els investigadors i investigadores que estudien els estanys, els rius, els llacs i els aiguamolls, s’han proposat engegar un pla pilot per conèixer la contaminació provocada pels plàstics a rius de tot el món.

Programa emès el 31 de maig del 2019

Llegeix el programa d’avui

Podcast del programa

Tanquem el Pint of Science 2019 a Blanes molt satisfets i amb molt bon gust de boca.

Les tres jornades de trobada entre els investigadors i investigadores del CEAB i els veïns i veïnes de Blanes i pobles de l’entorn han tornat a ser un èxit. Aquesta cita promoguda pel CEAB està començant a arrelar de veritat.

Programa emès el 24 de maig del 2019

Llegeix el programa d’avui

Podcast del programa

Les esponges del Canal de Menorca convertides en un indicador

Les esponges són espècies enginyeres, ja que representen un refugi per a un gran nombre d’espècies. Un equip del CEAB ha liderat l’estudi que s’ha centrat en les esponges enginyeres més abundants del Canal de Menorca. Aquelles que formaven poblacions de més de 30 individus. En van observar l’estructura, la mida, el perímetre, la distribució. I ho van introduir tot en un mapa geo-referenciat.

Programa emès el 17 de maig del 2019

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Pint of Science 2019 arriba a Blanes per tercer any consecutiu

Torna un any més el Pint of Science, la ciència als bars. A Blanes és el 3r any consecutiu que el tenim, tot i que compleix 5 anys a la resta del món. Els propers dies 20, 21 i 22 de maig a les 8 del vespre, teniu una cita amb la ciència als bars de Blanes.

Programa emès el 10 de maig del 2019

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

L’exposició Dones Limnológiques

La història de la limnologia està plena de dones i d’homes apassionants que han impulsat el coneixement sobre les aigües dolces del planeta. Tanmateix, en nombroses ocasions, la contribució de les dones no ha estat prou reconeguda.

Programa emès el 3 de maig del 2019

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Seguim insistint en el canvi climàtic i global

Avui volem recuperar un dels temes amb els quals vam iniciar la primera temporada del Brots de ciència. Es tracta d’un problema greu, realment preocupant. Un tema que sovint es deixa fora de les agendes polítiques, tal i com hem pogut comprovar al llarg de la campanya electoral que acaba avui. Estem parlant del canvi climàtic i global.

Programa emès el 26 d’abril del 2019

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

La por de les garotes és clau per salvar els boscos submarins

L’aparició dels deserts submarins es produeix degut en una petita part per l’escalfament global, però sobretot perquè està permetent que el nombre de garotes creixi desmesuradament. Normalment, les poblacions de garotes estarien controlades pels peixos que se n’alimenten, però l’efecte combinat de la sobrepesca d’aquests depredadors i l’amenaça de l’escalfament global, fan que les garotes acabin amb molts dels boscos submarins d’arreu del món.

Programa emès el 12 d’abril del 2019

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

La ciència ciutadana vol revolucionar les prediccions epidemiològiques

Pot la ciutadania ajudar a millorar les prediccions de risc d’epidèmies? I quan parlem de malalties infeccioses transmeses per mosquits? La col·laboració entre ciència i ciutadania, per identificar espècies invasores mitjançant les noves tecnologies, és ja un fet a Europa. Aquesta nova manera de fer ciència ens ofereix moltes noves oportunitats, i també nous reptes, tant pel que fa a la millora de la salut ambiental, com la millora de la salut pública.

Programa emès el 29 de març i el 5 d’abril del 2019

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Les sis amenaces de les baldrigues i els petrells

Investigadors del CEAB estudien aquestes aus i es centren sobretot en les amenaces que pateixen degut a les activitats humanes i en conèixer el seu estat real de conservació. El passat dilluns, una de les investigadores del grup, la Meritxell Genovart, va publicar un estudi amb 37 investigadors més, procedents de 34 centres de recerca de 10 països diferents, on van poder concretar els principals riscos per a la conservació d’aquestes aus marines.

Programa emès el 22 de març del 2019

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

La importància del liti i el potassi per la indústria moderna

El CSIC ha firmat un contracte de cooperació científica amb la companyia minera SQM Salar, que centra la seva activitat a la conca del Salar d’Atacama, a Xile. L’empresa, que és un dels líders mundials en l’explotació de liti i potassi, col·laborarà amb els investigadors de 7 centres del CSIC per a conèixer l’ecosistema que explota i millorar el seu pla de seguiment ambiental. L’objectiu del contracte és el de realitzar un diagnòstic i una avaluació ecològica i ambiental dels diferents sistemes biòtics i abiòtics de la conca. Dos investigadors del CEAB, en Marc Ventura i l’Emili Ortega Casamayor, han entrat a formar part de l’equip d’experts i expertes en ecologia i recursos naturals que duran a terme el projecte.

Programa emès el 15 de març del 2019

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

El Dia Internacional de les Dones és un moment per fer visible el gran paper de les dones dins la societat

El CEAB som un centre de recerca fortament compromès en la lluita contra la discriminació que pateix el 50% de la població mundial, pel sol fet d’haver nascut dones. Per això, vam posar en marxa la nostra pròpia Comissió de Dones i Ciència. Gràcies a ella, seguim treballant per potenciar la igualtat d’oportunitats, oferir informació, formació i suport a les nostres treballadores i treballadors i afavorir la sensibilització social dins i fora del CEAB.

Programa emès el 8 de març del 2019

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Espècie de corall de l’indo-pacífic trobada a Catalunya

En més d’un Brots de ciència us hem parlat de les espècies exòtiques, que no tenen perquè ser invasores. Són espècies que venen de molt lluny, normalment de països exòtics, de mars i oceans tropicals. El CEAB treballa sovint en casos en què les espècies nouvingudes s’han adaptat al nostre clima i moltes vegades perjudiquen a les espècies autòctones. O, si més no, canvien l’ecosistema tal i com havia sigut fins ara. Doncs bé, avui us portem un d’aquests casos, la Oulastrea crispata.

Programa emès l’1 de març del 2019

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Què és l’ecologia?

L’ecologia és una disciplina científica que estudia ecosistemes, que són el conjunt d’éssers vius que formen una comunitat, el medi físic on viuen i les relacions que s’estableixen entre ells. La unió de les tres parts és la que constitueix un ecosistema. En ecologia, no es pot entendre una de les parts sense les altres dues, les tres tenen la mateixa importància i formen un tot.

Programa emès el 22 de febrer del 2019

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

A voltes amb el Dia Internacional de la Ràdio

En aquest programa comentem el paper de la Ràdio en la divulgació de la Ciència. Fem un repàs a aquets lligams estrets que ajuden a acostar al radiooient a la investigació que es fa a casa nostre.

Programa emès el 15 de febrer del 2019

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

13 de febrer. Dia Internacional de la Ràdio

Anna Oliver és entrevistada en directe a Ràdio Blanes, en el Dia Internacional de la Ràdio. Una repassada a fons del que representa aquesta diada en la difusió de la ciència als mitjans radiofònics.

Programa emès el 13 de febrer del 2019

Podcast del programa

L’efectivitat de les reserves marines en la preservació dels ecosistemes marins

En un dels últims estudis publicats pel CEAB, es va estudiar l’efectivitat de les reserves marines segons els diferents graus de protecció que tenen per assolir els objectius de conservació dels ecosistemes marins. La seva idea va ser entendre els efectes indirectes de la sobrepesca sobre els diferents nivells de la cadena alimentària, a través de les poblacions de peixos i d’eriçons de mar.

Programa emès el 8 de febrer del 2019

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Codi de bones pràctiques per a la pesca marítima recreativa

A l’estat espanyol hi ha un milió de pescadors recreatius, de manera que és un sector rellevant i amb un impacte significatiu sobre els ecosistemes costaners. Per a gestionar-ho adequadament, reduir al màxim els efectes sobre els recursos naturals i assegurar el futur tant de l’activitat lúdica com dels ecosistemes, és imprescindible que hi hagi un marc regulador.

Programa emès el 25 de gener del 2019

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Els plàstics són un gran invent molt mal implementat que està ofegant el mar

Els problemes derivats de l’acumulació de plàstics als mars i oceans del món ha posat en alerta als científics a nivell mundial.
Les accions per prevenir, minimitzar i combatre els residus al mar són més necessàries que mai. Cal abordar el cicle complet de gestió de les deixalles, amb estudis i diagnòstics que ens permetin prevenir i mitigar el problema i definir accions que reforcin la col·laboració i conscienciació. Això és el que fa el projecte Plàstic 0, de la plataforma de ciència ciutadana Observadors del Mar, en la qual també treballa el CEAB.

Programa emès el 18 de gener del 2019

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Podem preveure l’arribada de microbis perillosos?

Sabem que els fenòmens atmosfèrics són capaços de transportar microorganismes d’un lloc a l’altre del planeta. Podem saber si alguns d’aquests microbis poden ser d’espècies perilloses, com patògens o resistents als antibiòtics?

Programa emès el 11 de gener del 2019

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Com es pot millorar la qualitat de l’aigua dels nostres rius i rieres?

Les actuacions tenen dues vessants: Per una banda construir més estacions depuradores d’aigües residuals, i per altra potenciar la capacitat d’autodepuració utilitzant tècniques de bioenginyeria.

Programa emès el  21 de desembre del 2018

Podcast del programa

LLegeix el programa d’avui

Quins problemes comporten i com combatre les espècies invasores?

Des del CEAB fa anys que treballem en el seguiment de les espècies invasores, en la detecció precoç, en el control de la seva dispersió, en protegir les espècies autòctones i en la conservació dels ecosistemes aquàtics naturals.

Programa emès el 14 de desembre del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

“Limnopirineus, recuperar la naturaleza perdida”, article publicat a la revista “El mundo de los Pirineos”, va ser goardonat amb el 23è Premi Pirene de Periodisme Interpirinenc.

Dins del projecte s’estan fent un bon nombre d’accions de conservació al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Parc Natural de l’Alt Pirineu, i a l’Estanho de Vilac, situat a la Vall d’Aran. També han dedicat bona part dels esforços a fer una bona divulgació de la seva tasca, de la situació d’aquests paratges, de les mesures que estan duent a terme i dels resultats que van obtenint.

Programa emès el 7 de desembre del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Els resultats del projecte Blue Natura, al Parlament Europeu

Arrel de l’Acord de París pel Canvi Climàtic del 2015, els països van assumir una sèrie de compromisos generals per combatre el canvi climàtic i impulsar mesures i inversions per a un futur baix en emissions de carboni. Per reduir les concentracions de carboni a l’atmosfera cal minimitzar-ne les emissions, però també cal preservar i restaurar aquells ecosistemes que el segresten de l’aire i l’emmagatzemen durant anys i panys. El projecte LIFE Blue Natura compte quina quantitat de l’anomenat Carboni Blau retenen i quina quantitat absorbeixen anualment les praderies i maresmes que tenim a la UE.

Programa emès el 30 de novembre del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Nou èxit de la Setmana de la Ciència blanenca

Des del 9 al 16 de novembre s’han realitzat activitats per l’alumnat de Secundària a la Biblioteca Comarcal de Blanes, s’hi ha fet xerrades i s’ha projectat un domumental a la Sala de Plens de l’Ajuntament.
Com cada any, també s’han obert les portes del centre a tots aquells interessats en conèixer el CEAB des de dins. Ens han visitat al voltant de 500 alumnes de 4rt d’ESO i de Batxillerat.

Programa emès el 23 de novembre del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Els bacteris són la base de tot ecosistema

Són els primers essers vius que arriben i els únics capaços de preparar un ambient deshabitat per a facilitar l’arribada d’altres espècies al llarg del procés de colonització.
Gràcies a l’arribada de les tècniques genòmiques i de seqüenciació massiva de l’ADN, les creixents bases de dades i sofisticades simulacions informàtiques, els investigadors poden reconèixer patrons i tendències dels microbis que fan possible predir els canvis en la biodiversitat i formes de vida colonitzadores.

Programa emès el 16 de novembre del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Setmana de la Ciència 2018 al CEAB

Enguany, organitzem tota una sèrie d’activitats pensades per a un gran ventall de públic que vulgui conèixer la recerca científica de més a prop. En aquestes activitats hi tenen lloc des dels més petits fins als més grans i hi tocarem temes ben interessants. Tots relacionats amb el medi ambient, l’ecologia, el canvi climàtic, la protecció i conservació dels ecosistemes i la seva gestió integrada, que permeti la perfecta convivència entre les persones i la natura.

Programa emès el 9 de novembre del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

La platja de Blanes com a espai clau en el desenvolupament econòmic, cultural i social de la vila

Les platges catalanes retrocedeixen entre 10 i 20 cm cada any per la pujada del nivell del mar, però el delta de la Tordera perd 120 cm cada any. Aquest metre anual de més es deu a la mala gestió de la costa i del riu. Evidentment, no podem enderrocar tot el front marítim de Blanes, però sí podem regenerar el delta de la Tordera i recuperar la platja perduda. D’aquesta manera podrem allunyar les infraestructures de l’abast dels temporals.

Programa emès el 26 d’octubre del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Plàstics a tot arreu

Des del CEAB fa un temps que realitzem estudis sobre la gran quantitat de plàstic que trobem al mar Mediterrani i també com afecta al medi ambient. Gràcies a la ciència ciutadana i la participació de les escoles, també estudiem la presència d’aquestes partícules a les platges, la qual cosa ens permetrà fer una radiografia molt precisa de la problemàtica i dissenyar programes d’actuació per combatre-la.

Programa emès el 19 d’octubre del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Programa Joves i Ciència

El Joves i Ciència és un programa impulsat per la Fundació Catalunya La Pedrera que té com a objectiu primordial fomentar les vocacions científiques dels joves estudiants. El CEAB hi ha participat amb el projecte “Els ecosistemes aquàtics d’alta muntanya davant els reptes del canvi global”. Un projecte on els alumnes s’endinsen en el món dels estanys, fonts naturals i torberes dels Pirineus. El CEAB també ha acollit 3 estudiants durant l’estiu que han treballat fent recerca directament amb els científics del centre, per així comprendre com és realment la feina dels investigadors i investigadores.

Programa emès el 5 d’octubre del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Les esponges marines i el cicle del silici

Les esponges marines són animals molt abundants als ecosistemes que trobem al fons del mar. Per tant, són organismes comuns als oceans, independentment de la latitud i de la profunditat a la què ens fixéssim. Són éssers vius capaços de formar agrupacions enormes i estendre’s al llarg de zones molt grans del fons marí.
Com que les podem trobar a molts llocs i en grans quantitats, les seves funcions poden tenir un paper molt rellevant dins dels ecosistemes marins del món. El 80% de les espècies d’esponja utilitzen un nutrient molt important al medi marí per formar els seus esquelets, el silici.

Programa emès el  28 de setembre del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Presentació de la segona temporada de Brots de ciència

Com a novetats d’aquest curs, el CEAB s’està centrant en transferir el coneixement que genera i acostar-lo a les empreses i gestors ambientals que el poden aplicar per resoldre els reptes socials més urgents en matèria de medi ambient i biodiversitat. Seguim treballant per millorar la sostenibilitat del centre i reduir al màxim la nostra petjada ecològica i hem posat en marxa una Comissió que treballarà per la igualtat de gènere i la conciliació laboral i familiar del nostre personal.

Programa emès el 21 de setembre del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Final de la primera temporada del Brots de ciència

En aquesta primera temporada us hem parlat dels projectes del CEAB encaminats a entendre com el canvi climàtic i global afecta al nostre entorn, concretament als ecosistemes aquàtics, com ara el mar, els rius i els llacs i torberes.

Programa emès el 28 de juny del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Què n’esperem de la 3a Taula de la Tordera?

El Delta de la Tordera és un espai inclòs a la Xarxa Natura 2000, una xarxa europea d’espais naturals que té l’objectiu de fer compatible la protecció de les espècies i els hàbitats naturals i seminaturals amb les activitats humanes que s’hi desenvolupen. D’aquesta manera es busca mantenir un bon estat de conservació d’aquests indrets i evitar el seu deteriorament.

Programa emès el 15 de juny del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

L’èxit del Pint of Science 2018 a Blanes

A mitjans del mes de maig, els veïns de Blanes van tenir una cita amb la ciència als bars de la vila, a la 4a edició del festival Pint of Science. Un esdeveniment que reuneix a investigadors i ciutadans en un ambient distès per parlar de ciència, un dels festivals de divulgació científica amb més poder de convocatòria de tot l’estat. La celebració del Pint of Science a Blanes és una iniciativa que promou el Centre d’Estudis Avançats (CEAB-CSIC) amb l’afany d’apropar el coneixement científic i la seva recerca a la ciutadania.

Programa emès el 8 de juny del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Carboni blau i el LIFE Blue Natura

Actualment, els ecosistemes costaners, com ara les praderies marines, on s’hi inclouen els prats de Posidònia, i les maresmes de marea o aiguamolls costaners, també estan reconeguts com a importants embornals de carboni, en aquest cas anomenat carboni blau.

Programa emès el 1 de juny del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Els bacteris

Els bacteris són la base de tot ecosistema, estan presents en tot el planeta i sobreviuen en qualsevol ambient. Fins i tot, hi ha hàbitats on només hi poden viure ells. Són els primers essers vius que arriben i els únics capaços de preparar un ambient deshabitat per a facilitar l’arribada d’altres espècies al llarg del procés de colonització, conegut com a “successió ecològica”.

Programa emès el 25 de maig del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Els microxips de silici biogènic que espera la nova generació d’ordinadors

Els experiments en una població d’esponges marines trobades a Hawaii, en els qual ha participat el Dr. Manuel Maldonado (CEAB-CSIC), revelen que les seves espícules gegants funcionen com una fibra òptica extraordinàriament eficient, és a dir, no només transmeten la llum sense perdre energia pel camí, sinó que durant el pas de la llum per l’interior de l’espícula es generava llum nova, amb una longitud d’ona diferent a la que s’havia projectat inicialment sobre ella. Aquesta propietat es coneix en òptica per la “capacitat de generació d’un supercontinu en la transmissió de llum”.

Programa emès el 18 de maig del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Les captures accidentals que podrien provocar l’extinció d’aus marines

El CEAB ha liderat un estudi que demostra que les captures accidentals d’aus marines afecten molt seriosament a les poblacions d’una d’elles, la baldriga cendrosa, una de les aus marines més sensibles dels nostres mars.

Programa emès el 11 de maig del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Pint of Science 2018

Un cop més, el CEAB organitza el Pint of Science per fer que la ciència inundi 3 bars de Blanes: al Mediterrani, on el dilluns 14 de maig coneixerem la Lluna amb els 5 sentits; l’endemà tenim una sessió de cites ràpides amb el silici, el plàstic, l’estrès ambiental i el big data al Primer Casino de Blanes, on curiositat i coneixement es trobaran cara a cara; per últim, dimecres 16 de maig ens trobarem a l’Itaca, per endinsar-nos en la història d’amor-odi entre els humans i la biosfera.

Programa emès el 4 de maig del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Els Tunicats podrien desvetllar els secrets de l’evolució de la vida a la Terra

Són espècies de molt interès científic, ja que contenen una gran quantitat de compostos químics potencialment útils i efectius contra diversos tipus de càncer, com a antiviral i com a immunosupressors. Per altra banda, tenen la capacitat de corregir anomalies cel·lulars en poques generacions, un procés regeneratiu que podria ser possible en humans.

Programa emès el 20 d’abril del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

El canvi climàtic amenaça els magatzems més grans de diòxid de carboni en praderies marines

Tot i que les praderies submarines es poden restaurar, el que cal impedir per sobre de tot és la pèrdua de praderies que emmagatzemen CO2, ja que quan es degraden emeten més CO2 del que retenen quan estan en bon estat. Davant d’un canvi climàtic que farà augmentar la freqüència de les temperatures extremes i amb el qual les onades de calor seran cada cop més i més habituals, hem de ser conscients que aquests magatzems estan en perill.

Programa emès el 13 d’abril del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

La desforestació dels isòets dels estanys d’alta muntanya

Isòet o isoet, és el nom amb el qual es coneix un grup de plantes descendent de les falgueres terrestres que van tornar a adaptar-se a l’aigua i que ara viuen submergides en sistemes d’aigua dolça. N’existeixen moltes espècies diferents, però als estanys d’alta muntanya dels Pirineus en tenim una que crida especialment l’atenció dels investigadors del CEAB. Es tracta d’una espècie perenne que viu durant molts i molts anys, tants que encara no sabem quants. Aquest isòet seria l’homòleg de la posidònia que tenim al mediterrani, però en aquest cas d’aigua dolça.

Programa emès el 6 d’abril del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

La creació de nous bacteris a l’estany de Banyoles

Els microbiòlegs del CEAB han estudiat els bacteris verds del sofre que viuen al fons del llac de Banyoles, on no hi ha gens d’oxigen. Habitualment, aquestes espècies es resisteixen a créixer als laboratoris i per això els investigadors han extret l’ADN directament de les aigües profundes del llac de Banyoles. Mitjançant simulacions per ordinador han pogut accedir als secrets amagats dins el seu codi genètic i entendre les estratègies que van donar l’èxit a aquests bacteris.

Programa emès el 23 de març del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Les primeres conclusions del projecte Playa+

Des del CEAB  fa anys que treballem per trobar les millors solucions possibles dins dels àmbits dels mecanismes de gobernança, de les activitats socials i de les eines de gestió. Tot amb la finalitat d’assegurar l’adaptabilitat de les platges en un entorn d’erosió generalitzada i un fort desenvolupament econòmic al llarg de la costa.

Programa emès el 16 de març del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Les dessalinitzadores són una bona opció

El món de les dessalinitzadores i la seva problemàtica han estat a l’ordre del dia a tots els nivells durant les últimes dècades. Actualment, el canvi climàtic i global fan imprescindible seguir-ne parlant, ja que s’està alterant el règim de pluges i intensificant la manca d’aigua. La dessalació de l’aigua de mar s’ha convertit en una indústria important que segueix creixent, degut a l’escassetat d’aigua en diversos països mediterranis.

Programa emès el 2 de març del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Premis Ciutat de Barcelona al Projecte Mosquito Alert

El passat 15 de febrer, es va celebrar al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, la cerimònia d’entrega dels Premis Ciutat Barcelona 2017. Els premiats en la modalitat de treballs de Ciències de la Terra i Ambientals d’aquesta edició han estat l’Aitana Oltra, en Frederic Bartumeus i en John Palmer, investigadors del Centre d’Estudis Avançats de Blanes, el CREAF i la UPF. Han rebut aquest premi per la seva recerca innovadora sobre l’expansió del mosquit tigre, que combina els mètodes de recerca tradicional i la participació ciutadana

Programa emès el 23 de frebrer del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

L’emmagatzematge de CO2 al fons marí té efectes negatius sobre els ecosistemes

Una possible mesura contra l‘augment constant dels gasos d’efecte hivernacle és la captura d’aquest CO2 atmosfèric i el seu posterior emmagatzematge sota terra o sota el fons marí. Malauradament, aquest mètode planteja un risc important de fuites que permeten que el diòxid de carboni s’escapi dels seus dipòsits i torni al medi ambient.

Programa emès el 16 de febrero del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Macroalgues com a bioindicadors

Les algues són un grup molt divers de vegetals aquàtics, que poden ser microscòpiques i formar part del fitoplàncton o bé macroscòpiques i arribar a mesurar més de 50 m d’allargada i formar grans boscos submergits. Les algues realitzen prop del 50% de la fotosíntesi global, és a dir, que fan una de les aportacions d’oxigen més gran al planeta.

Programa emès el 2 de feber del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Les Dàfnies, o puces d’aigua

Les dàfnies són uns crustacis microscòpics que formen part del plàncton en ambients aquàtics molt diversos. Se les coneix també com a puces d’aigua, degut a la seva mida: entre 0.2 i 5 mil·límetres de longitud, i perquè es desplacen fent saltets, tot i que tècnicament no tenen res a veure amb les puces. N’hi ha més de 200 espècies i les podem trobar en llacs, rieres, rius, basses i, fins i tot, en pantans àcids o ambients hipersalins.

Programa emès el 26 de gener del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Espècies invasores

La ONU afirma que les espècies invasores són la segona causa de pèrdua de biodiversitat al món i avisa que a Europa, una de cada tres espècies autòctones està en perill crític d’extinció per aquesta amenaça, que segueix creixent dia a dia i amb molta força. A més dels greus impactes ecològics, aquest problema suposa un cost anual de 12.500 milions d’euros a la Unió Europea, i repercuteix en la salut dels ciutadans.

Programa emès el 19 de gener del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Segon avís a la humanitat dels científics del món

Els científics proposen aturar i combatre el deteriorament progressiu del medi amb propostes com la creació de més reserves terrestres i marítimes; enfortir les lleis contra la caça furtiva i augmentar les restriccions contra el comerç d’espècies protegides; aplicar programes de planificació familiar; promoure dietes més respectuoses amb el medi; la utilització generalitzada d’energies renovables, entre moltes altres.

Programa emès el 12 de gener del 2018

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Els testimonis de sediment

Totes i cadascuna de les capes de sediment són representatives del moment en què es van dipositar. Ens informen de quina temperatura feia, si hi havia més o menys sequera, si a l’atmosfera o l’aigua hi havia contaminants o metalls pesants, si hi havia hagut una erupció volcànica, un tsunami o la caiguda d’un meteorit. Els investigadors poden recuperar tota aquesta informació com si es tractés d’un registre històric ambiental d’aquella zona.

Programa emès el 22 de desembre del 2017

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

L’ahir i avui del riu Tordera

Els investigadors del grup Ecologia Integrativa de les Aigües Continentals del CEAB han treballat a la zona més verge de la Tordera, a la part més alta, per conèixer seu funcionament, els cicles naturals que hi conviuen i la capacitat d’autodepuració que té, a més dels efectes que hi té l’activitat humana.

Programa emès el 15 de desembre del 2017

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Els secrets amagats de les esponges marines d’aigües profundes

Les esponges marines d’aigües profundes, que tot just comencem a conèixer, juntament amb els coralls, són els animals més primitius de la Terra, els animals més antics de tots. Són el resultat de l’evolució dels microorganismes que durant milions d’anys van ser l’única forma de vida, els quals es van associar amb èxit per formar els primers organismes.

Programa emès el 1 de desembre del 2017

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Un any més la vila de Blanes s’omple de ciència amb el  CEAB

Com cada any, el CEAB ha tornat a obrir les seves portes en motiu de la Setmana de la Ciència. Al llarg de les Jornades de Portes Obertes hem rebut a tots aquells curiosos interessats en la ciència que fem al Centre d’Estudis Avançats de Blanes. Aquest any 2017 ens han visitat més de 330 persones de Blanes, Malgrat de Mar, Tordera, Palafolls, Lloret de Mar i Pineda de Mar.

Programa emès el 24 de novembre del 2017

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Els ambients mediterranis

Els organismes que viuen al mar mediterrani són el resultat de la mescla d’espècies arribades de l’Atlàntic a través de l’estret de Gibraltar, les espècies que ja vivien al Mediterrani i, des de l’obertura del canal de Suez, també d’espècies del Mar Roig i de l’Indopacífic, l’arribada de les quals va en augment avui en dia.

Programa emès el 17 de novembre del 2017

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

L’Ecologia dels microorganismes

Els microorganismes ens estan ajudant a com solucionar problemes ambientals actuals, com els vessaments de petroli o la necessària desintegració dels residus plàstics. Al mar estem descobrint noves molècules antibiòtiques, antivirals o anticancerígenes, procedents de les esponges marines i mol·luscs.

Programa emès el 10 de novembre del 2017

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Setmana de la Ciència

La Setmana de la Ciència d’aquest 2017 serà des del 10 al 19 de novembre. Des de fa un temps, les diferents institucions públiques i privades de tot l’estat dedicades a la ciència organitzen tallers, xerrades, exposicions, jocs, que acostin a tothom la ciència que hi fan. Al CEAB fa molt temps que hi participem i organitzem les nostres pròpies activitats divulgatives de caire científic, com són les Jornades de Portes Obertes, tallers, xerrades i exposicions.

Programa emès el 3 de novembre del 2017

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

Rius mediterranis

Un riu és de tipus mediterrani quan neix i circula per una zona de clima mediterrani, com és el cas del riu Tordera. En aquest clima els hiverns són suaus i els estius secs, i les pluges cauen sobretot a la tardor i a l’hivern de forma molt intensa.

Programa emès el 27 d’octubre del 2017

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

El mosquit tigre

El Mosquit Tigre és un mosquit invasor que prové del sud-est asiàtic. A Catalunya es va detectar per primera vegada el 2004 prop de Barcelona i en l’actualitat es troba especialment a la costa mediterrània. Aquest mosquit pot transmetre malalties com el zika, el dengue i sobretot el chikungunya.

Programa emès el 20 d’octubre del 2017

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

La Posidònia

La Posidònia és una planta marina que només trobem a les costes de la mar Mediterrània. És una de les bases del seu patrimoni i riquesa natural. Al igual que les plantes terrestres que ja coneixem, la Posidònia té arrels, tija i fulles i també fa flors i fruits. Dins l’ecosistema podem dir que fa la mateixa funció que les alzines que conformen un alzinar, n’és l’espècie clau.

Programa emès el 13 d’octubre del 2017

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui

El Canvi Climàtic

El Canvi Climàtic és el procés global en el qual es produeix l’augment progressiu de la temperatura mitjana del planeta Terra. Es deu principalment a que l’efecte hivernacle dels gasos de l’atmosfera s’està intensificant.

Programa emès el 6 d’octubre del 2017

Podcast del programa

Llegeix el programa d’avui