Programa Joves i Ciència

El Joves i Ciència és un programa impulsat per la Fundació Catalunya La Pedrera que té com a objectiu primordial fomentar les vocacions científiques dels joves estudiants. Per fer-ho, d’entre tots els inscrits, es seleccionen 50 estudiants de 4rt d’ESO amb talent i interès per la ciència que tindran la oportunitat d’entrar en contacte amb la recerca científica real, durant tres estius seguits, treballant juntament amb investigadors de primer nivell.

Com dèiem, el programa té una duració de 3 anys per a cada alumne, de manera, que els estudiants seleccionats per a formar part del Joves i Ciència hi participen mentre estan a 4rt d’ESO i a 1r i 2n de Batxillerat. En aquest temps, els participants passen per les tres fases diferents del programa que busquen potenciar el seu entusiasme per a la recerca científica i incentivar-los a que valorin la possibilitat de fer una carrera científica.

Cada any de programa es correspon a una fase diferent. La fase 1 és una estada científica de 15 dies al MónNatura Pirineu, un edifici de la Fundació Catalunya La Pedrera ubicat a les Valls d’Àneu, al Pallars Sobirà, que compta amb allotjament, laboratori i planetari, entre d’altres equipaments. Allà els alumnes treballen en un dels 5 projectes científics que ofereixen els centres de recerca participants.

La segona fase, a l’estiu del segon any, els estudiants fan una estada als mateixos centres de recerca del programa i, en la fase 3, l’estada la fan a un centre d’investigació internacional. El CEAB ja fa uns anys que participa al programa Joves i Ciència en les dues primeres fases. L’experiència sempre ha estat molt bona i ens hem trobat davant d’alumnes inquiets, amb ganes d’aprendre, i molt entusiastes de la ciència i la natura.

El CEAB ha participat a la fase 1 amb el projecte anomenat “Els ecosistemes aquàtics d’alta muntanya davant els reptes del canvi global”. Un projecte on els alumnes s’endinsen en el món dels estanys, fonts naturals i torberes dels Pirineus. En coneixen els éssers vius que hi habiten i en els efectes que hi té el canvi global, a través d’experiments i observacions al camp i al laboratori. Una manera d’aprendre el mètode científic per a respondre les seves pròpies preguntes.

La fase 2, durant l’estiu de 1r a 2n de Batxillerat, els alumnes s’incorporen a un equip d’investigació d’un centre de recerca local, amb l’objectiu d’implicar-los en les feines que es fan als centres. En aquesta fase, el CEAB acull a 3 estudiants durant l’estiu que treballen fent recerca directament amb els investigadors del centre i així comprendre com és realment la feina dels investigadors i investigadores.

Durant l’estada al CEAB es planteja una recerca on s’adquireixen coneixements sobre dinàmica costanera, oceanografia bàsica i ecologia microbiana. Els alumnes hi coneixen les tècniques més comunes en ecologia, estudien el plàncton i la posidònia, aprenen a mostrejar, a dissenyar experiments i a analitzar les mostres, i a més es familiaritzen amb els programes informàtics que s’utilitzen per tractar aquestes dades. Una bona introducció en el món de la ciència abans d’escollir una carrera i començar a la universitat.

Programa emès el 5 d’octubre del 2018

Podcast del programa