Per què comunicar la ciència? Com s’hauria de comunicar? On resideix la importància de transmetre el coneixement científic? És una bona opció fer-ho a través dels mitjans de comunicació? I a través de la ràdio? Avui que és el dia de la ràdio, ens permetrem uns minuts per divagar sobre el tema

Potser ho podríem respondre tot simplement plantejant-nos la següent qüestió: de què serviria investigar si no en compartíssim els resultats? .Si no expliquéssim els descobriments científics i les seves aplicacions pràctiques a la societat, no podríem contribuir a promoure el desenvolupament industrial ni els avenços socials. De manera que la recerca científica perdria la seva raó de ser.

Creus que tindries un telèfon mòbil a les mans o una televisió davant del sofà si no fos per la ciència? Que tindries una nevera a la cuina? Un simple calendari? Un ordinador? Una aixeta? Medicaments? La mateixa ràdio que escoltes? Explicar i compartir l’aplicació pràctica de la ciència és la què ha fet possible tots aquests invents que ens fan la vida més fàcil. Perquè només compartint és possible col·laborar, i només col·laborant sumem els esforços necessaris per trobar solucions als problemes que tenim i que tindrem.

L’impacte del món científic a la vida quotidiana dels ciutadans és innegable. La recerca, la innovació i les noves tecnologies influeixen enormement en els àmbits econòmics, socials, polítics i fins i tot ètics, de les societats modernes. Els governs hi han de prestar atenció a l’hora de prendre decisions. Però no ho poden fer si no ho comuniquem. La ciutadania no ho pot reclamar si no ho coneix.

Qualsevol canal comunicatiu, qualsevol mitjà de comunicació, si s’utilitza bé, és bo i adequat per parlar de ciència. És imprescindible acostar-la a tothom, ja que ens convida a conèixer, ens convida a dubtar. És la base de qualsevol pensament crític i escèptic, i gràcies a ella és molt més difícil que ens enganyin.

Estem en una nova era, una era amb moltes dades, amb veritats molt manipulables, que donen peu a tot tipus d’interpretacions i orientacions segons els interessos de qui les exposi. Per això és tant important conèixer i entendre la realitat de forma racional i a través del coneixement verídic. És a dir, !!res de fake news!

Tot el que s’afirma des del món científic, ha estat estudiat, discutit i comprovat pels experts i tot el que es confirma des de la ciència està recolzat per probes, són veritats objectives. Per això és vital que comuniquem, que divulguem. I fer-ho amb un llenguatge amè, potser a través d’experiències, d’espectacles, d’històries. Aquí és on entra la feina d’un divulgador científic i dels mitjans de comunicació.

La ràdio ens permet explicar històries que amaguen molta ciència i donar llum a temes difícils d’entendre per la majoria. Temes que sovint són imprescindibles si volem afrontar els reptes futurs que tenim com a societat. El canvi climàtic, la contaminació de l’atmosfera, les noves energies, la invasió dels plàstics, la desaparició de les platges, el transport, la falta d’aliment, les sequeres i la manca d’aigua potable, les extincions massives, la desaparició d’ecosistemes sencers, la insostenibilitat del nostre món modern. N’hi ha tants de temes, que ens caldria tota una temporada de Brots de ciència per esmentar-los tots.

Malauradament, la necessitat de la comunicació científica moltes vegades segueix sent una qüestió d’opinions. Però, per nosaltres, és la clau que demostra el compromís social dels investigadors cap a la ciutadania, un requisit que no s’hauria de complir només en ocasions, sinó sempre.

I així acaba la nostra aportació al dia de la ràdio. Com sempre, contents i orgullosos de poder-vos acostar la ciència que fem. Desitgem que la nostra divagació d’avui us doni peu a reflexions ben interessants.

Programa emès el 13 de febrer del 2019

Podcast del programa