Daniel Martín és Doctor en Ciències Biològiques (Ecologia) per la Universitat de Barcelona i Investigador Científic del CSIC adscrit al Departament d’Ecologia Marina de CEAB (Grup de Recerca Ecologia Molecular del Bentos Marí).

Les seves principals línies d’investigació se centren en el bentos marí, especialment en els Anèl·lids Poliquets, destacant els següents àmbits: Taxonomia, Ecologia i Biologia, amb especial èmfasi en l’estudi de les relacions interespecífiques en què intervenen espècies de poliquets (simbiosi).

Ha estat Vicedirector del CEAB des del 2001 al 2002 i Director des del 2003 fins al 2014. Compta amb més de 160 treballs científics publicats, 100 d’ells en revistes del SCI. Ha col·laborat en un total de 52 projectes d’investigació. Destaca la seva participació en 55 congressos (havent presentat 57 comunicacions) i ha editat dos volums especials, un sobre poliquets en Scientia Marina i un altre sobre canons submarins en Progress in Oceanography. Ha dirigit tres tesis doctorals (sobre l’ecologia de poliquets polinoideus, sobre taxonomia de poliquets simbionts i sobre la meiofauna de canons submarins) i està dirigint actualment dos més (sobre bacteris i poliquets simbionts d’esponges i sobre la fauna de poliquets de Tunísia, respectivament).

Ha actuat com a Consultor Científic per a més de 65 revistes internacionals, destacant Scientia Marina, Hidrobiologia, Marina Biology, Fauna Ibèrica, Coral Reefs, Helgoland Marina Research, Journal of the Marine Biological Association of UK, Deep-Sea Research II, Journal of Natural History , Zootaxa, Zoological Journal of the Linnean Society i Zoologica Scripta).

És Editor Científic de Scientia Marina i de Invertebrate Zoology i Review Editor en l’apartat de Annelida de la secció Marina Systematics and Taxonomy de la revista Frontiers in Marine Science. És membre de la International Polychaete Association, la International Society for Invertebrate Morphlogy , i la Systematics Association of UK i també Membre Professional de la Marina Biology Association of UK.

Participa activament en activitats de divulgació (p. ex., jornades de portes obertes, cicles de conferències adreçades al públic en general, visites d’escoles).