Doctora en Ciències Biològiques (Ecologia) per la Universitat de Barcelona el 1984. Professora d’Ecologia de la Universitat de Murcia de 1984 a 1991, professora titular d’universitat de 1988 a 1991. Científica Titular del CSIC des de 1991. Pertany al “ Grup d’Ecologia dels Canvis Ambientals” reconegut per l’AGAUR. Investigadora del node PN-Aigüestortes de la xarxa LTER-Spain. Component del grup d’experts validadors del projecte “AtrapaelTigre” de ciencia ciutadana.

La meva recerca se centra en l’estudi dels efectes del Canvi Global en ecosistemes fluvials d’alta muntanya pirinenca i de muntanya mediterrània, contemplant les possibles actuacions de restauració i bioremediació per la seva mitigació, incloent també els impactes de la introducció d’espècies invasores (peixos) vers la diversitat i funcionament de les comunitats de macroinvertebrats aquàtics de rius i estanys pirinencs. Part d’aquesta recerca es fitxa en els canvis associats al canvi climàtic i la possible evolució de la disponibilitat de l’hàbitat i les distribucions futures tan d’espècies endèmiques, com de les comunitats i la seva funcionalitat. La meva recerca ha fet necessari el seguiment a llarg terme d’alguns ecosistemes aquàtics per tal de poder diferenciar la variabilitat interanual de les tendències de canvi en el temps d’aquest ecosistemes, així com d’algunes espècies emblemàtiques o vulnerables.

Considero molt important la formació de nous científics i docents, per el que he participat en diversos programes de doctorat (UB, UdG, UAM, UM), amb alguns dels quals encara hi col·laboro, també he participat en els cursos per la formació de professors de secundària de Catalunya. He dirigit 9 tesis de PhD i 14 tesis de Llicenciatura i Màster, a part de ser tutor de treballs de final de grau i pràctiques universitàries en empreses. Soc soci fundador de l’Associació ibèrica de Limnologia, pertanyo a la Freshwater Biological Association, a la North American Benthological Society, i a la International Association of Theoretical and Applied Limnology (SIL) i a l’Associació LTER-Aigüestortes.

Temes d’interès:

  • Canvi global en ecosistemes fluvials, conservació de la biodiversitat de macroinvertebrats, efectes del canvi climàtic en ecosistemes d’alta muntanya.
  • Sistemàtica i ecologia de efemeròpters i plecòpters
  • Cianotoxines en rius, producció, alliberament i interaccions amb les comunitats de macroinvertebrats bentònics.