Plàstic 0: la iniciativa de ciència ciutadana que arriba a les escoles de Blanes

L’escola Mossèn Joan Batlle liderarà el seguiment de la presència de microplàstics a la sorra de la platja de Blanes, en el qual participaran també la resta d’escoles públiques del municipi. Aquest és el primer projecte de ciència ciutadana en el qual s’involucra l’escola.

En el seu segon any dins del programa “Escoles Tàndem”, impulsat per la Fundació Catalunya-La Pedrera i vinculat al Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), l’Escola fa un altre pas endavant cap a la transformació del centre i la innovació educativa.

300 alumnes de 5è de primària de les set escoles participants, amb el suport del Centre de Recursos Pedagògics La Selva II, realitzaran la recollida de mostres de sorra seguint el protocol científic prèviament establert. Seguidament, els nens i nenes analitzaran les mostres per buscar i classificar els microplàstics que hi trobin. I per últim, les dades arribaran als científics del projecte Plàstic 0 a través de la plataforma de ciència ciutadana Observadors del Mar.

Ahir van començar els mostrejos a la platja de Blanes i es seguiran fent fins al juny. Cada escola té assignats uns dies i zones per a la recollida de mostres. Les dades obtingudes seran molt valuoses perquè els científics involucrats en el projecte puguin respondre a algunes preguntes, com ara, si hi ha variacions de concentració de microplàstics en l’espai i en el temps o si s’acumulen més en unes o altres zones de la platja, per exemple. Abans que acabi el curs, està previst tenir els resultats preliminars dels investigadors i seran els alumnes de l’Escola Mossèn Joan Batlle els que les analitzaran i compartiran amb la resta d’alumnes, la ciutadania i els gestors de l’entorn proper.

El CEAB compta amb diferents projectes de recerca científica dins de la plataforma Observadors del mar, que es coordina des de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC). I un d’aquests projectes és el de Plàstic 0, que treballa per fer un diagnòstic global de la problemàtica dels plàstics a nivell de platges, costes, mars i oceans, i elaborar solucions conjuntes amb els principals actors implicats.
El vincle de l’escola Mossèn Joan Batlle amb el CEAB dóna la possibilitat a tots aquests nens i nenes de Blanes de participar en un projecte de recerca científica real. Plàstic 0 busca sensibilitzar i conscienciar als alumnes sobre la contaminació de plàstics i, concretament, dels microplàstics que poden entrar a la cadena alimentària i suposen un greu problema pel medi marí.

L’escola Mossèn Joan Batlle comença d’aquesta manera la seva aposta per la participació en projectes de ciència ciutadana. Una transformació en la seva línia d’escola que s’està duent a terme gràcies a Escoles Tàndem i al partenariat amb el CEAB, on la innovació metodològica i les ciències en continuaran essent els principals impulsors.