Primer programa de la segona temporada de Brots de ciència. Presentació de la temporada.

Després d’un estiu llarg, ple de campanyes i treballs de camp arreu del món i també a casa nostra, ja tornem a ser aquí. Avui, donem el tret de sortida a la segona temporada del Brots de Ciència a Ràdio Blanes, i ara també a Ràdio Tordera. L’experiència de la primera ha sigut divertida i enriquidora per a tots nosaltres i la volem repetir.

Aquest programa ha estat un altaveu per fer-vos arribar el que fem al Centre d’Estudis Avançats de Blanes, en què treballem i perquè hi treballem. I, per suposat, perquè conegueu les activitats que fem per acostar-vos la ciència blanenca als veïns i veïnes de Blanes i dels pobles del voltant. Aquesta segona temporada serà un pas més en la mateixa direcció. Us la presentem:

Com ja sabeu tots, el CEAB és un centre de recerca en ecologia aquàtica, tant al medi marí com al continental. És a dir, que estudia els éssers vius que viuen a l’aigua, ja sigui dolça o salada, com viuen, com s’organitzen, com els afecta el canvi climàtic i global i com podem gestionar el medi per garantir la seva conservació i, a l’hora, una bona convivència amb la societat.

Al llarg de l’estiu, els equips d’investigadors han estat molt ocupats amb els seus estudis de camp. Hi ha hagut campanyes als llacs i torberes del Pirineu, a tot el litoral català, a les praderies de posidònia, seguiments de gorgònies i coralls, experiments per millorar l’eficàcia de les depuradores de forma natural i molt més. Ja tenim ganes de compartir amb vosaltres els resultats de tots aquests treballs a mida que es vagin aconseguint.

Com a novetats d’aquest curs, el CEAB s’està centrant en transferir el coneixement que genera i acostar-lo a les empreses i gestors ambientals que el poden aplicar per resoldre els reptes socials més urgents en matèria de medi ambient i biodiversitat. Seguim treballant per millorar la sostenibilitat del centre i reduir al màxim la nostra petjada ecològica i hem posat en marxa una Comissió que treballarà per la igualtat de gènere i la conciliació laboral i familiar del nostre personal.

Durant aquesta temporada, a més, seguirem formant part del Programa Joves i Ciència i del projecte Plàstic 0 de la Plataforma Observadors del mar, que treballa en la problemàtica dels plàstics a les platges, costes, mars i oceans, i busca solucions amb l’ajuda de les escoles i els seus petits científics. A part, seguirem a la Taula de la Tordera i organitzant jornades i trobades més científiques i tècniques per seguir fent avenços en els nostres camps d’investigació.

Tot i que ja s’han acabat els tres anys del projecte Escoles Tàndem que ens ha unit, també sentimentalment, a l’Escola Mossèn Joan Batlle de Blanes, hi continuarem treballant. Volem seguir donant un cop de mà a l’escola sempre que ho necessiti, guiar-los en els seus projectes i ajudar-los a refermar la bona feina que hem fet junts al llarg d’aquests tres anys d’exitosa col·laboració. També us n’explicarem més coses.

I com no podia ser d’una altra manera, ja estem treballant en la Setmana de la Ciència, que com cada any tindrà lloc a principis de novembre. Hi haurà la jornada de portes obertes, amb xerrades, emissió d’un documental i visites guiades a les instal·lacions del centre. Al maig, tindrem la tercera edició del Pint of Science a Blanes, on públic i investigadors podran parlar de tu a tu en l’ambient distès dels bars de la vila.

Programa emès el 21 de setembre del 2018

Podcast del programa