Slow Science: la ciència feta a foc lent

L’Eugènia Martí i la Susana Bernal, del Centre d’Estudis Avançats de Blanes, i la Jen Drummond, de la Birmingham University, han organitzat el primer Slow Science Workshop a Villa Maria, una casa noucentista de Santa Maria de Palautordera. Durant 10 dies, 16 investigadors de diferents nacionalitats, han revisat vells paradigmes de la ciència i se n’han platejat de nous al voltant dels factors que estructuren la variabilitat dels processos hidrològics, la biologia i la química de l’aigua dels rius al llarg de l’espai i el temps. Objectiu: entendre millor la resiliència i la memòria d’aquests ecosistemes a les perturbacions i al canvi climàtic. I tot això sense preses i sense pressió.

L’Slow Science es basa en la creença que la ciència hade ser un procés creatiu lent, que no sempre pot proporcionar “solucions ràpides” als problemes de la societat. L’Slow Science dóna suport a la investigació científica impulsada per la curiositat i considera secondaris els objectius basats exclusivament en el rendiment.

Participants:
Jen Drummond (University of Birmingham);  Eugenia Marti (CEAB-CSIC); Susana Bernal (CEAB-CSIC); Aaron Packman (Northwestern University); Stefan Krause (University of Birmingham); Adam Ward  (Indiana University); Nicolai Brekenfeld  (University of Birmingham); Feng Mao (University of Birmingham); Marie Kurz (Academy of Natural Sciences of Drexel University); Angang Li (Northwestern University); Valerie Ouellet  (University of Birmingham); Anna Lupon (CEAB-CSIC), David Hannah (University of Birmingham), Jay Zarnetske (Michigan State University), Megan Klaar (Leeds University) & Clara Mendoza- Lera (Brandenburg University of Technology)