De quina manera els humans estem transformant la terra: L’era de l’«antropocè»

Dilluns de Ciència és un cicle de conferències organitzat per la Residència d’Investigadors i la Delegació del CSIC a Catalunya, amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa” i el CEAB. Sota el títol “De quina manera els humans estem transformant la terra: L’era de l’«antropocè» -IV” quatre investigadors del CEAB ens parlaran del perill que l’acció de l’home comporta per la sostenibilitat del planeta, i també per la de la nostra pròpia espècie. També incidiran en el fet de que el coneixement científic és l’eina més efectiva per dissenyar i aplicar mesures correctores que facin canviar aquesta tendència.

8 de maig

Future Earth: resposta coordinada de la comunitat científica internacional al desafiament del canvi global. Dr. Emilio O. Casamayor (CEAB-CSIC)

El Dr. Emilio O. Casamayor ens parlarà de Future Earth, una plataforma científica internacional creada per posar en contacte investigadors i gestors dels bens públics, amb la finalitat d’involucrar la comunitat científica internacional en el disseny de les polítiques públiques de lluita contra el canvi global.

15 de maig

Globalització i mobilitat humana: factors de risc en la transmissió de malalties per mosquits. Dr. Frederic Bartumeus (CEAB-CSIC)

El Dr. Frederic Bartumeus ens parlarà dels riscs que la globalització comporta per a la salut pública, posant com a exemple les malalties que transmeten els insectes que el comerç mundial i els viatges han portat fins a casa nostra. També es parlarà de les mesures de control existents i de com els ciutadans podem col·laborar amb les institucions sanitàries per combatre aquests efectes.

22 de maig

Natura i conservació de l’alta muntanya. Dr. Marc Ventura (CEAB-CSIC)

El Dr. Marc Ventura, ens mostrarà  com, tot i estar allunyada dels grans nuclis urbans, l’alta muntanya també està greument afectada per l’acció de l’home. Durant la xerrada ens farà cinc cèntims de les característiques dels ambients aquàtics de l’alta muntanya dels Pirineus, les principals amenaces per a la seva conservació, i les iniciatives que s’estan duent a terme per a minimitzar-les.

29 de maig

Els paisatges marins abans de l’arribada de l’home: el rol dels megaherbívors. Dra. Teresa Alcoverro (CEAB-CSIC)

La Dra. Teresa Alcoverro ens farà reflexionar sobre les conseqüències que l’acció de l’home ha comportat sobre la flora i la fauna des de l’aparició dels primers homínids, posant com a exemple l’extinció massiva de la megafauna i el que això ha comportat pels respectius ecosistemes.  I també dels efectes de l’extinció de megahervívors marins i com aquest fet  incideix en la conservació dels seu hàbitats naturals, les praderies d’angiospermes marines.

Totes les conferències tindran lloc a les 18:30 h, a la Sala d’Actes de la Residència d’Investigadors CSIC-Generalitat de Catalunya.

c/ Hospital 64, Barcelona.

Tel. 93 443 27 59

www.residencia-investigadors.es