El CEAB presenta el projecte educatiu Mosquito Alert

Us presentem el programa educatiu del projecte de ciència ciutadana Mosquito Alert en el que participaran diversos Centres Educatius de qualsevol província espanyola. ¡Un d’aquests centres pot ser el teu!

Mosquito Alert té com a objectiu investigar i controlar mosquits transmissors de malalties. L’activitat està finançada per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i el Ministeri de Ciència i Innovació, però requereix la participació activa del centre i del professorat, per la qual cosa es farà una selecció prèvia entre els centres que hi mostrin interès. L´Associació Mediambiental Xatrac desenvolupa aquesta activitat, en col·laboració amb el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). Si us interessa participar-hi i voleu optar a ser seleccionats podeu emplenar el següent formulari:

https://bit.ly/3EPLh5J

Més informació sobre el projecte i l’activitat:

Aquest any el projecte consta de tres modalitats, depenent del curs participant:

  • Educació primària – 5è i 6è
  • Educació secundària – 1r, 2n i 3r ESO
  • Educació secundària – 4t ESO i Batxillerat

En totes les modalitats el projecte consta d’una fase d’introducció, una d’aprenentatge, una de desenvolupament i una altra de conclusió. Cada fase consta de diverses sessions que es treballen al centre seguint la filosofia de Project Based Learning i Learning by Doing.

A l’inici del projecte tindrà lloc un curs de formació per a professorat, on es donaran a conèixer totes les eines i les instruccions per dur a terme el projecte de forma autònoma.

Atès que els continguts i objectius de cada modalitat són significativament diferents, és possible participar en diferents cursos en anys consecutius.

OBJECTIUS FASE D’APRENENTATGE FASE DE DESENVOLUPAMENT FASE DE CONCLUSIÓ
Educació primària (5è i 6è)

Entre 5-6 sessions

Comprendre la biologia dels mosquits i aprendre els llocs on crien. Visualització d’un vídeo explicatiu i completar fitxes associades. Recol·lecció de larves i enviament de punts de cria usant l’App. Anàlisi de dades i elaboració de producte final lliure
Educació secundària

(1r, 2n i 3r ESO)

Entre 8-10 sessions

Comprendre la biologia dels mosquits i aprendre a elaborar una campanya de comunicació. Sessions daprenentatge teòric E-learning i pràctic de laboratori. Elaboració d´un mapa col·lectiu de punts de cria i enviament amb l´App. Elaboració de productes finals i realització d’una campanya de comunicació.
Educació secundària

(4t ESO i Batxillerat)

Entre 10-12 sessions

 

Comprendre la biologia dels mosquits i aprendre a desenvolupar una pregunta científica investigable. Sessions daprenentatge teòric E-learning i pràctic de laboratori. Desenvolupament i resolució d’una pregunta científica investigable. Elaboració d’un pòster científic amb els resultats de la investigació.

 

L’activitat es desenvoluparà durant el segon i/o el tercer trimestre del curs actual i finalitzarà amb un concurs de productes finals en un esdeveniment final. Al mateix temps, també comptarem amb la participació de centres educatius dels Països Baixos amb els que procurarem compartir aquesta fase final del projecte.

Més informació:

– Informació del projecte Mosquito Alert: www.mosquitoalert.com

– Blog amb l’experiència d’altres anys: http://www.mosquitoalert.com/cientos-de-jovenes-de-toda-espana-han-iniciado-el-curso-escolar-20172018-con-mosquito-alert/

– La webquest de l’edició anterior:  www.mosquitoalert.com/webquest-3-2/

– Mapa que mostra tots els centres que ja han participat en el projecte: http://humboldt2.ceab.csic.es/map/

– Guardó Ciencia en Acción pel material didàctic creat: http://www.mosquitoalert.com/webquest-mosquito-alert-ciencia-en-accion/

 

Contacte per ampliar aquesta informació:  670 293 265 / edu@mosquitoalert.com