Iosune Uriz, premiada als Bluewave Awards per la seva trajectòria científica

La investigadora ad honorem del CEAB-CSIC rebrà el guardó aquest 13 de juny, en un acte a Barcelona. Aquests premis reconeixen tres professionals referents a nivell global que amb la seva feina han contribuït a l’avenç científic i/o tecnològic, així com a la conscienciació de la urgència de preservar mars i oceans.

Aquestes distincions estan impulsades per la Bluewave Alliance, una iniciativa sense ànim de lucre que es proposa sumar forces- entre comunitat científica, institucions i sector privat -per aconseguir la protecció i recuperació dels ecosistemes marins; amb especial atenció als més propers, els de la mar Mediterrània.

Maria Jesús “Iosune” Uriz ha estat escollida per la seva destacada trajectòria i contribucions. Va ser una de les primeres dones biòloga marina de l’estat espanyol; pionera també en l’ús de l’escafandre autònom. Va treballar amb Jacques Costeu, va explorar els fons marins de l’Antàrtida i va endinsar-se en la investigació d’uns organismes, les esponges marines, fins llavors molt desconeguts.

Al llarg de la seva carrera ha identificat més de 300 noves espècies d’esponges marines i ha desvetllat molts dels secrets que amagaven. Entre les contribucions més importants, per la seva aplicació en el benefici de tota la societat, el fet de trobar molècules en aquests animals marins que s’han demostrat útils en farmacologia, per fabricar medicaments orientats a tractar malalties tant greus com el càncer.

La investigadora posa l’accent en la importància de preservar i recuperar mars i oceans, no tant per por a que ells morin sinó per protegir-nos a nosaltres mateixos, perquè tots els humans en depenem de manera molt directa. Apel·la a la conscienciació de tothom, grans i petits, per anar cap a models de societat més equilibrats, que cuidin l’entorn al que estem tant lligats.

La cerimònia del lliurament dels Bluewave Awards es duu a terme aquest 13 de juny, a mode de cloenda de les activitats organitzades per la Bluewave Alliance a l’entorn del 8 de juny, el Dia Mundial dels Oceans.

Aquests guardons ja han distingit abans investigadors de l’equip del CEAB-CSIC, com Enric “Kike” Ballesteros, per les seves aportacions en el camp de la conservació d’ecosistemes marins i per la seva feina de divulgació i sensibilització.

Informació addicional:
Entrevista a Iosune Uriz al diari La Vanguardia arran del premi concedit per la Bluewave Alliance