Acomiadem la segona temporada de Brots de Ciència

Sembla que fos ahir que fèiem el primer Brots de ciència, i resulta que avui posem fi a la segona temporada. No podem estar més agraïts a Ràdio Blanes per donar-nos aquesta fantàstica oportunitat. Aquest segon any del Brots, a més, hem anat un pas més enllà. No tan sols hem pogut retransmetre cada programa a Ràdio Tordera i arribar a més oients, sinó que hem anat apujant el to davant el moment d’emergència social, climàtica i ambiental en la qual ens trobem. Ja que creiem que és la nostra responsabilitat que sigui així

Gràcies a la nostra feina en tants i tants àmbits diferents dins de l’ecologia, som molt conscients de les dificultats que hem de superar per ser el màxim de respectuosos amb el nostre planeta, l’únic que tenim. I, per descomptat, de les dificultats a les quals s’enfronta a diari la vida, tota, ja sigui fauna, flora, microorganismes, ecosistemes, boscos, rius, mars i oceans.

La supervivència de les espècies no sòl ser mai fàcil per a cap d’elles, però us podem assegurar que els hi estem posant ben complicat. Tant que ens trobem davant la sisena extinció massiva de la història de la Terra. De fet, sabem que en els últims 40 anys, el planeta ha perdut un 58% de la biodiversitat, és a dir, un 58% de les espècies existents a tot el globus han desaparegut per sempre. I els humans en som els únics culpables, ja que estem darrere de totes les causes de l’extinció: canvi climàtic, espècies invasores, malalties, contaminació, sobreexplotació, destrucció d’hàbitats.

Per aquest motiu, aquesta temporada us hem parlat molt de plàstics. La contaminació per plàstics és un tema que ens preocupa i molt, i no només al mar, també als rius i llacs i a la mateixa sorra de les platges. Els tenim a tot arreu, tots els éssers vius del món estan en contacte permanent amb els plàstics. Moren a l’ingerir-los o moren asfixiats si s’hi queden atrapats. I se n’alimenten sense saber que no són comestibles ni que són tòxics i els fan entrar dins de la cadena alimentària fins a arribar a nosaltres. Tots tenim plàstics al cos.

Alhora, us hem parlat de temes en els quals treballem, com les esponges marines, les reserves marines, el carboni blau, l’autodepuració dels rius i el bon tàndem que poden fer rius i depuradores junts, d’espècies invasores arribades de molt lluny, de les captures accidentals que estan duent a l’extinció les aus marines, de les bones pràctiques que cal tenir si fem pesca marítima recreativa, dels Pirineus, dels microorganismes i dels deserts submarins que estan apareixent per tot el món i que volem descobrir gràcies a la vostra col·laboració a través d’un Verkami. Encara esteu a temps de fer-hi una aportació!

Tot això sense oblidar les nostres tasques de difusió de la ciència, amb el programa Joves i Ciència, la Setmana de la Ciència, la 3a edició del Pint of Science a Blanes que es va consolidant any a any, els projectes de ciència ciutadana en els quals participem, el Dia Mundial del Medi Ambient i el Dia Mundial dels Oceans, entre d’altres, o el per què cal comunicar la ciència també el Dia Mundial de la Ràdio.

Hem procurat no perdre mai de vista el canvi climàtic i global i tampoc una altra de les lluites que ens sembla fonamental, també dins la ciència. És la igualtat de gènere i la visibilització del paper de les dones. I és que és un problema que requereix una solució transversal i transformadora de la pròpia societat. Educació, conscienciació, sensibilització, política, conciliació laboral, paritat en les tasques familiars, igualtat d’oportunitat, igualtat de sous, i un llarg etcètera. És una qüestió de drets. És una qüestió de llibertats.

I per acabar amb la temporada del Brots de ciència tal i com es mereix, què millor que fer-ho amb una gran notícia. I és que acabem de publicar un nou estudi que confirma 2 mètodes completament gratuïts, realistes i d’aplicabilitat senzilla i immediata per acabar amb la contaminació per nitrats de les aigües. Un gran problema que afecta a rius i llacs, però també al mar, ja que els nitrats acaben arribant a la costa i provoquen que les aigües es tornin de color verd. Amb les implicacions que té pels ecosistemes, els recursos marins i la qualitat de les aigües. Al setembre us ho expliquem tot.

Així que ens trobem després de vacances, amb la tercera temporada de Brots de ciència blanenca.

Podcast del programa