Una alga invasora s’instal·la a la Reserva Marina Ses Negres

El passat 10 de novembre es va celebrar a Begur una jornada de treball dedicada a estudiar l’impacte de l’alga invasora Caulerpa cylindracea a la zona. Es tracta d’una alga d’origen australià, tòxica i molt agressiva, que causa greus impactes ecològics sobre les comunitats marines autòctones. En alguns casos pot arribar a substituir-les quasi per complet i està considerada com una de les 100 espècies amb més poder invasor del Mediterrani, segons la International Union for Conservation of Nature (UICN).

La Maria García, experta en algues del CEAB, va ser l’encarregada de planejar la immersió dels busos i de donar una xerrada informativa sobre Caulerpa. L’objectiu de la jornada era acostar el coneixement dels experts a les autoritats i als voluntaris que vulguin ajudar a fer el seguiment i control de la situació. “És important conèixer les característiques de l’espècie, aprendre a identificar-la i saber quines implicacions i efectes té sobre els ecosistemes. Es tracta d’una alga molt difícil d’eradicar, quasi impossible, doncs és capaç de reproduir-se tan sexual com asexualment; se l’ha de tenir controlada” diu la investigadora del Centre d’Estudis Avançats de Blanes.

 

No s’havia trobat mai tan al nord

Un grup de voluntaris de l’Associació Sotaigua, juntament amb col·laboradors i membres del cos d’Agents Rurals Marins, van trobar una població de l’alga invasora el passat 2 d’octubre. La troballa es va produir mentre realitzaven la neteja submarina de la Reserva Natural de Ses Negres, al Cap de Begur (Girona), durant la 2a Edició de Begur Sotaigua que organitza l’Associació de Comerç i Turisme de Begur. Tant l’Associació com els Agents Rurals van posar en marxa tots els mecanismes pertinents i poc després van fer una immersió amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, que ja ha confirmat l’existència de Caulerpa a la zona.

Al 2008 es va detectar per primera vegada a Catalunya, a la costa del Garraf, i es va estendre cap a terres tarragonines i també cap al nord, però sense sobrepassar mai la costa de Blanes. Aquest és el primer cop que es detecta a les aigües del Baix Empordà.

 

La gran aportació dels Observatoris Sentinella

L’Associació Sotaigua forma part de la xarxa d’Observatoris Sentinella impulsada aquest any per la plataforma de ciència ciutadana Observadors del Mar. La creació d’aquests observatoris permet als ciutadans aportar les seves observacions al mar i col·laborar amb els investigadors que monitoritzen les espècies invasores i altres fenòmens de canvi al llarg de tota la costa espanyola.

L’observació va ser validada per experts del projecte d’algues invasores de la plataforma d’observadors que coordina l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC). Se l’ha destacat per la seva abundància, per trobar-se en un espai natural protegit i per haver-se establert per sobre de diverses gorgònies a les quals pot afectar la presència d’aquesta alga.

Elisabetta Broglio, coordinadora de la plataforma explica: “La col·laboració dels Observatoris Sentinella com el de Begur amb la investigació científica, demostra la potencialitat que té la ciència ciutadana. A partir d’ara, és molt important seguir l’evolució d’aquesta població per a conèixer el possible impacte sobre l’ecosistema i dissenyar estratègies de gestió.”

 

Veure la nota de premsa:

http://www.dicat.csic.es/dicat/es/noticias-2/noticias/574-se-confirma-la-presencia-del-alga-invasora-caulerpa-cylindracea-en-el-baix-emporda