Arriba l’aplicació móvil del projecte Plastic0Pyr

La creació d’una aplicació de recollida de dades és una de les activitats incloses en l’Acció 3 del projecte PLASTICØPYR. Aquest projecte té com a investigadora principal la dra. Helena Guasch, del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC). Enfocada a una campanya de ciència ciutadana, l’app permetrà que la ciutadania formi part en l’estudi de l’impacte dels plàstics als sistemes d’alta muntanya, facilitant la seva entrada al món científic i enriquint el projecte en incrementar el nombre de dades recollides.

Enlloc de desenvolupar una aplicació nova des de zero, hem optat per unir-nos a la mundialment coneguda Marine Debris Tracker. Aquesta plataforma, que va ser llançada l’any 2010, consisteix en una eina de ciència oberta amb una base ciutadana: una persona que troba -i recull- un residu al bell mig de la natura, pot indicar la seva localització i característiques dins d’aquesta aplicació. Les dades entrades arriben als diferents grups científics dels projectes que en formen part per tal que puguin treballar-les, però també s’inclouen a la pàgina web general de la plataforma, de manera que tothom pot interactuar amb elles. En els més de deu anys que porta en funcionament, la Marine Debris Tracker ha recollit més de 3 milions de residus a tot el món. Tot i que inicialment estava enfocada a sistemes marins i costers, Plastic0pyr ha afegit una nova llista obrint les portes als sistemes d’aigües continentals, en concret els d’alta muntanya.

Qualsevol persona podrà dur a terme la recollida de macro i mesoplàstics en els sistemes citats seguint la nostra llista. No obstant, les persones o organitzacions que desitgin realitzar un mostreig més complex, podran contactar amb els socis del projecte entrada la primavera a través del nostre web, de manera que els puguem facilitar el material i la formació necessàries.

Amb la inauguració de l’aplicació, Plastic0Pyr renova el seu compromís amb la ciència ciutadana, i s’adhereix al moviment cada cop més global de la ciència oberta. A més, la inclusió en una plataforma de prestigi internacional assegura l’impacte del projecte i el manteniment del mateix un cop acabi el període d’implementació.