Barcelona premia el projecte Mosquito Alert, liderat per Frederic Bartumeus (CEAB-CSIC)

Frederic Bartumeus, investigador ICREA, en el Grup d’Ecologia Teòrica i Computacional del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) i en el CREAF, lidera el projecte Mosquito Alert, un dels set que han estat elegits en la primera convocatòria d’ajudes a la investigació llançada per l’Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb la Fundació ‘la Caixa’, per impulsar la ciència i reforçar el teixit científic de la ciutat. Aquesta convocatòria s’emmarca en el Pla BARCELONA i té una dotació d’un milió d’euros, dels quals 600.000 són aportats pel consistori barceloní i 400.000, per l’entitat bancària.

Mosquito Alert  parteix de la base de que amb el canvi climàtic i l’augment de les temperatures, cada vegada serà més freqüent la presència de l’Aedes albopictus, conegut com a mosquit tigre. Des de fa anys, el projecte Mosquito Alert realitza un seguiment d’aquest insecte amb l’ajuda de la ciutadania, que envia fotos d’aquest dípter a través d’una aplicació. Amb aquesta informació, s’elaboraven mapes on s’indicava els llocs on s’havia alertat de la presència d’aquest mosquit.

Ara volen posar trampes intel·ligents de mosquits que permetin comptar en temps real els individus que entren en el parany, identificar les espècies i separar mascles de femelles. I que aquestes trampes intel·ligents estiguin connectades a Internet, de manera que aquesta informació sigui accessible per a gestionar en temps real la vigilància i seguiment d’aquest insecte.

Aquest projecte ha merescut el reconeixement del consistori barceloní, que ha valorat en ell la voluntat de protecció del medi ambient, a més de ser una iniciativa que ajudarà a la ciutat de Barcelona a reforçar la seva voluntat de ser també capital científica.

Enllaç a la noticia al diari La Vanguardia