Boies de mesura del gel àrtic a Blanes i, pròximament, a Latituds!

El passat 31 de març, l’equip del programa Latituds de TV3, juntament amb el seu responsable, Jordi Vilardell, es van acostar al CEAB per gravar unes poques escenes d’un dels capítols de la propera temporada i que possiblement s’emetrà a l’octubre. Aquesta vegada, es van interessar per les boies SATICE en fase de prova que tenim al pati del CEAB. Les dues boies geodèsiques estan a Blanes per fer-ne un test controlat simulant les condicions d’operació reals, per tal de que els investigadors i tècnics s’assegurin de que funcionen correctament abans de portar-les cap a l’Àrtic.

El projecte ICE-ARC, en el qual participa l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), ha permès la construcció de les boies SATICE i llençar-les posteriorment a l’Àrtic per a realitzar mesures GPS de molt alta precisió, de resolució mil·limètrica tant en l’eix horitzontal com en el vertical. Les mesures permetran veure els moviments del gel i, fins i tot, mesurar-ne la formació i desglaç. L’ICE-ARC és un projecte europeu que realitza mesures i models del canvi físic que s’està produint a l’Àrtic, a més d’analitzar l’impacte que té sobre les comunitats humanes que hi viuen.

Una de les boies que tenim al CEAB, aviat marxarà cap a Cambridge Bay, al Territori Nunavut (Canadà), on es deixarà ancorada sobre el gel. L’altra viatgarà a Alert, a l’Illa d’Ellesmere, l’assentament humà permanentment habitat més septentrional del planeta. La resta de boies s’enviaran a Corea, on s’embarcaran al trencaglaç coreà Aaron durant la campanya àrtica que farà aquest estiu al Mar de Beaufort.

Aquestes boies envien dades mitjançant la constel·lació de satèl·lits Iridium, els únics que funcionen a les regions polars. Les dades enregistrades per les boies i el seu posterior anàlisi i modelatge contribueixen al conjunt d’estudis d’observació dels canvis físics de l’Àrtic. A les següents pàgines web podreu trobar més informació sobre les boies i també mapes de les trajectòries enregistrades per les boies llençades en anys anteriors: http://satice.icm.csic.es i http://arctic.icm.csic.es. Més endavant ens en portaran dues més, també per comprovar que funcionin bé.

Latituds 

Programa que busca donar visibilitat a les persones i organismes que treballen per trobar solucions a la pobresa, les injustícies, les guerres, la manca de sostenibilitat: problemes socials complexos que, per norma, són difícils de resoldre. Per fer-ho, a cada capítol tracten un tema concret a través dels mateixos protagonistes, que mostren els entrebancs als quals han de fer front dia a dia i què fan per superar-los amb èxit. També donen veu als especialistes de prestigi que complementen la visió global del problema i les seves solucions.