Descriuen per primera vegada la presència en aigües de Menorca d’una ostra perlífera

Investigadors del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) juntament amb l’Estación de Investigación Jaume Ferrer (GOIB-IEO) i l’Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM-IME) descriuen per primera vegada la presència en aigües de Menorca d’una ostra perlífera, Pinctada imbricata radiata (Leach, 1814), una espècie introduïda provinent del Mar Roig.

Fig 1. Aspecte in situ d’individus vius en el port de Maó (A) i a la badía de Fornells (B). Longitud de la barra = 3 cm. Font: Ballesteros, E., Marsinyach, E., Bagur, M., Sales, M., Movilla, J.Bolado, I. and Cefalì, M.E., 2020. The pearl oyster Pinctada imbricata radiata (Leach, 1814) (Bivalvia: Pteriidae) reaches Minorca, Balearic Islands.

A l’estudi, liderat pel Dr. Enric Ballesteros del CEAB-CSIC, es discuteixen diversos aspectes relacionats amb la seva introducció, com ara data de colonització, talla dels individus, densitats i hàbitat de preferència. Per a això, s’han prospectat fons soms en tres localitats de la costa de Menorca: el port de Maó, la Badia d’Addaia i la Badia de Fornells, identificant la seva presència en 4 de les 22 estacions mostrejades. Tot i que les ostres s’han localitzat en diferents llocs on s’han fet prospeccions, de moment el nombre d’individus registrats no és suficient per poder assignar-li la etiqueta d’espècie invasora. Tot i això, no es descarta que en un futur la seva proliferació en aquestes aigües pugui esdevenir prou significativa com per assolir aquest estatus.

“Tot i que les densitats observades a Menorca estan molt lluny de les d’una espècie invasora, la població identificar en el port de Maó pot ser considerada com la segona ben establerta de la Mediterrània Occidental. No obstant això, es desconeix la capacitat de dispersió que mostrarà l’espècie en els propers anys, ja que les condicions oceanogràfiques de Menorca disten molt de les d’altres àrees de la conca oriental on aquesta espècie ha assolit l’estatus de invasora “assegura Enric Ballesteros del CEAB-CSIC.

Observant les mides dels individus trobats, i les observacions facilitades per un observador del port de Maó, l’estudi conclou que aquesta nova espècie pot ser que estigui present en aigües de Menorca des de l’any 2016, aproximadament i segons explica el Butlletí de la Societat d’Història Natural de les Balears. Per tractar-se d’una introducció recent, s’ha de vigilar la seva futura possible expansió, ja que aquesta espècie demostra un elevat potencial invasor en diverses localitats de la Mediterrània Oriental. Tot i així, dades com la data de colonització, la mida dels individus, la densitat i els seus hàbitats de preferència, entre altres dades recopilades, permetran obtenir més informació sobre el processos d’introducció d’aquesta ostra perlífera en aigües de Menorca.

Cal recordar que aquesta espècie aquesta documentada a la Mediterrània des de l’any 1874, concretament a les costes d’Alexandria, sent una de les primeres espècies provinents de la Mar Roja de les que es té constància. En els últims 40 anys s’ha notificat la seva presència en llocs molt localitzats a l’Adriàtic, a Ligúria, a l’Estret de Messina, Còrsega, Sardenya, Mallorca i també a Catalunya. Més recentment s’ha detectat també al Delta de l’Ebre.

————————————————

Referències:

Ballesteros, E., Marsinyach, E., Bagur, M., Sales, M., Movilla, J., Bolado, I., Cefalì, M.E. 2020. The pearl oyster Pinctada imbricata radiata (Leach, 1814) (Bivalvia: Pteriidae) reaches Minorca, Balearic Islands. Boll. Soc. Hist. Nat. Balears, 63: 97-108.