El CEAB acull per primer cop a Espanya el curs ‘Philosophy of Biological Systematics’

La Sistemàtica és una branca de la Biologia que busca la perfecció del sistema de classificació d’organismes, és a dir, del procés d’identificació i agrupació d’organismes segons el seu parentesc. Es tracta d’una ciència conceptual i de síntesis que inclou la Filogènia, la Taxonomia, l’Ecologia i la Paleontologia. Però, com hauria de funcionar la Sistemàtica com a ciència? I la Filogènia?

Actualment, amb els avenços tecnològics que s’han produït en el camp de la genètica, la Sistemàtica té a disposició moltes perspectives i mètodes diferents i, sovint, fins i tot conflictius. Escollir l’opció adequada per a cada estudi és més difícil dia rere dia, per la qual cosa els investigadors poden optar per saltar-se aquest pas, tant característic del ja conegut Mètode Científic. En un intent de capgirar aquesta tendència, ja fa temps que el Dr. Kirk Fitzhugh, Conservador de la col·lecció de poliquets del Museu d’Història Natural de Los Angeles des del 1990 i investigador de la Smithsonian Institution a Washington DC, ofereix el curs ‘Philosophy of Biological Systematics’ arreu del món.

Des de la perspectiva dels fonaments filosòfics de la Ciència, el Dr. Fitzhugh, ens proposa un curs únic i crític on els assistents podran examinar l’essència de la recerca científica i el que es requereix per a que la sistemàtica funcioni dins dels principis establerts del raonament racional. Què es necessita per provar les hipòtesis filogenètiques? Com podem jutjar el suport empíric a les hipòtesis? Quins enfocaments en quant a l’anàlisi filogenètic són científicament inacceptables?

El curs ‘Philosophy of Biological Systematics’ arriba per primera vegada a Espanya de la mà del Grup de Recerca Consolidat d’Ecologia Bentònica del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC). Està dirigit a investigadors que treballen en camps relacionats amb la biologia i altres ciències on les tècniques de filogènia i/o sistemàtica siguin aplicables. També s’hi inclouen professors i alumnes universitaris i pre-doctorands, doctorands i post-doctorands d’aquests mateixos àmbits.

Durarà 5 dies, des del 27 de febrer al 3 de març, tindrà lloc a l’Auditori del centre i serà completament gratuït per a tots els assistents.

Podreu trobar tota la informació del curs a www.ceab.csic.es/phylosophy-biological-sciences/,  juntament amb el full d’inscripció que haureu d’omplir tots aquells que estigueu interessats en assistir-hi i enviar-lo a comunicacio@ceab.csic.es.