El Dia Mundial dels Oceans

El 8 de juny és el Dia Mundial dels Oceans. Un dia que celebrem per recordar a tothom el gran paper que juguen els oceans a les nostres vides i al nostre benestar. Són els pulmons del nostre planeta, l’únic que tenim per cert, ja que generen la major part de l’oxigen que respirem i que, com bé sabem, necessitem per viure. Així mateix, aquest dia serveix per conscienciar-nos sobre les conseqüències que té l’activitat humana en els mars i oceans del món, i per posar en marxa un moviment ciutadà a nivell mundial a favor seu.

Aquest dia, per part de les Nacions Unides i de totes les institucions i persones que tenen algun paper en el present i futur dels oceans, es vol mobilitzar i unir a la població mundial entorn a un únic objectiu. El d’assolir la gestió sostenible dels oceans. Una qüestió tant i tant imprescindible avui dia, ja que són una font molt important d’aliments i medicaments, i una part essencial de la biosfera. Per tant, és un dia per celebrar junts la bellesa, la riquesa i l’enorme potencial dels oceans.

A més, aquest 2019, el dia té un parell d’aspectes molt rellevants a tractar. Per un cantó, la idea d’acabar amb la contaminació per plàstics. Després de dècades i dècades d’un abús excessiu i de l’augment del consum de plàstics d’un sol ús, s’ha arribat a una catàstrofe ambiental de caràcter mundial. N’hem parlat diverses vegades al Brots, ja que és un tema que al CEAB ens preocupa enormement, però us volem recordar altra vegada que fins a 13 milions de tones de plàstic arriben als oceans cada any. La majoria es queden durant segles intactes a la natura, però d’altres s’esmicolen i s’introdueixen a la cadena alimentària fins a nosaltres.

I per un altre cantó, aquest any, les Nacions Unides s’han centrat, a més, en els oceans com a una qüestió també de gènere. Seguint la tendència de reclam de la societat, han decidit que el Dia Mundial dels Oceans és una bona oportunitat per explorar i promoure la igualtat de gènere en les activitats relacionades amb l’oceà, com són la recerca científica marina, la pesca, el treball al mar, la migració feta per mar i la tracta de persones, així com la formulació de polítiques i de la gestió ambiental i dels recursos naturals. No podem estar-hi més d’acord.

La Comissió de Dones i Ciència del CEAB, de la qual també us n’hem parlat diverses vegades aquesta temporada, és molt conscient de la importància que té la igualtat de gènere, també en la conservació efectiva i l’ús sostenible dels oceans. Però són poques les dades que existeixen sobre el tema i, per això, cal una acció àmplia cap a la igualtat i l’empoderament de les dones i les nenes en tots els sectors. Només així podrem assolir el 5è Objectiu de Desenvolupament Sostenible de l’ONU, que és el de la igualtat de gènere.

Amb aquesta idea en ment, hem decidit aportar el nostre petit gra de sorra posant en marxa una campanya pròpia a les xarxes socials amb la qual hem volgut mostrar a les nostres investigadores marines en plena acció. Des del Dia Mundial del Medi Ambient, el 5 de juny, i fins al Dia Mundial dels Oceans, el 8 de juny, hem publicat tant a Twitter com a Facebook fotografies d’investigadores nostres fent treball de camp per a la recerca que duen a terme. I, per suposat, en fem tota la difusió possible pels nostres canals habituals.

Per últim, retornant al tema dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, no volem deixar passar la oportunitat que ens dóna el Dia Mundial dels Oceans de parlar-vos d’un altre dels objectius de les Nacions Unides que també perseguim des del CEAB. I és el 14è, el de Conservar i utilitzar de forma sostenible els oceans, els mars i els recursos marins per al desenvolupament sostenible. Bona part de la recerca del nostre centre està enfocada al medi marí i, per tant, es basa també en la idea de col·laborar en l’assoliment d’aquest important objectiu.

 

Programa emès el 7 de junt del 2019

Podcast del programa