L’Ecologia dels microorganismes

L’Ecologia Microbiana, és un pont d’unió entre l’Ecologia i la Microbiologia, i estudia el paper que juguen els microorganismes a la Terra. Aquesta disciplina és nova, va sorgir amb força a partir de la segona meitat del s. XX, quan la preocupació i l’interès pel medi ambient va començar a créixer amb força. I ens mostra avui en dia com tots els éssers vius de la Terra depenen de l’enorme diversitat d’aquests éssers microscòpics.

El món invisible dels microorganismes, present en tots i cadascun dels ambients compatibles amb l’existència de la vida, fins i tot en aquells ambients extrems ha sigut ignorat durant molt de temps. És ara quan veiem que tenen una posició clau als nivells tròfics dels ecosistemes, funcions centrals en els cicles naturals, interaccions d’enorme importància amb la resta d’éssers vius i un paper fonamental per a mantenir la salut dels mateixos ecosistemes.

La història de la vida a la Terra, des dels seus inicis fa més de 3.800 milions d’anys i fins a data d’avui, ha sigut bàsicament la dels organismes microscòpics. La seva diversitat i capacitat d’adaptació no deixa de sorprendre’ns. Els microorganismes són sensors precoços de canvis ambientals. Són els organismes que més ràpidament responen davant de canvis al seu entorn i, gràcies a que són tant abundants i a que es troben a tot arreu, el seu estudi ens poden esclarir com pateixen realment els ecosistemes aquest canvi global.

Un grup d’investigadors dedicats a l’Ecologia Microbiana al CEAB estudien com els microorganismes responen o es veuen afectats per diferents vectors d’aquest fenomen. Volen disposar, per primera vegada, d’una sèrie ecològica llarga, de més de 10 anys, que permeti aprofundir de veritat en aquest camp científic. Les mostres les recullen des dels llacs d’alta muntanya de l’entorn del Parc Nacional d’Aigüestortes i el de Serra Nevada. Aquí analitzen totes les partícules, nutrients, contaminants i microorganismes, conjunt conegut com a aerosols atmosfèrics, que arriben transportats per l’aire des de milers de quilòmetres a la rodona.

Actualment, els microorganismes ja ens estan ajudant a com solucionar problemes ambientals actuals, com els vessaments de petroli o la necessària desintegració dels residus plàstics. Al mar estem descobrint noves molècules antibiòtiques, antivirals o anticancerígenes, procedents de les esponges marines i mol·luscs. O més aviat, dels bacteris simbionts que hi viuen amb elles.

Qui sap si aquest immens món invisibles podria realment tenir amagades les solucions als problemes ambientals que tant ens preocupen en l’actualitat.

Programa emès el 10 de novembre del 2017

Podcast del programa