Les primeres conclusions del projecte Playa+

Després de les fortes nevades del mes de febrer a Catalunya, el temps no va donar treva i va dur un fort temporal de mar que va afectar sobretot a la Costa Brava. Les onades, superiors als 8 metres van provocar inundacions als passejos marítims de la zona i van ocasionar problemes a les vies de tren costaneres. L’impacte del temporal va ser molt significatiu degut a la combinació de tres fenòmens que van fer elevar el nivell del mar: la baixa pressió atmosfèrica, la lluna plena i el vent de llevant. En el cas de l’Estartit va arribar a pujar fins a 50 cm. Per aquest motiu, l’aigua va cobrir molls, platges i passejos.

A Blanes també hi va haver problemes, tot i preparar defenses amb murs de sorra de platja davant del passeig. El temporal va empènyer aquesta sorra damunt del passeig i va inundar lleugerament el passeig i la carretera a la zona del passeig de la Mestrança, la que va des del port a Sa Palomera. No es van produir masses més desperfectes. Per altra banda, la platja de s’Abanell, a tocar de Sa Palomera on desemboca la riera de la Vall de Burg, va perdre molta sorra degut al temporal, de la mateixa manera que a l’any 2017, però sense afectar al passeig.

A la resta de la platja de s’Abanell hi va haver zones on es va perdre sorra i altres on es va guanyar, però sense afectar en cap moment al passeig marítim de Blanes. N’hi tan hi va arribar la sorra com ha passat en altres ocasions. Però el problema més greu és el que es va generar a la desembocadura de la Tordera. El temporal va empènyer encara més endins la franja de sorra que separa el riu del mar. Ara s’ha fet imprescindible l’arribada d’una Torderada que pugui fer avançar de nou la barra mar endins i obrir la connexió del riu amb el mar.

Tanmateix, a la zona dels càmpings de Malgrat de Mar, l’escollera feta l’any passat després dels temporals i que va tenir un cost d’1 milió d’euros va quedar destruïda. De manera que, finalment, no ha tingut cap utilitat. Es va malmetre també la carretera i l’enllumenat de la zona i es van inundar parcialment alguns càmpings amb aigua i sorra. Aquests són problemes que enlloc de disminuir, amb el canvi climàtic només faran que augmentar. És per això, que no es poden seguir aplicant solucions temporals que no ataquen d’arrel el problema real.

Durant molts anys s’han fet actuacions perjudicials a la costa i als rius que han provocat la desaparició d’una gran part de la superfície de platja a la Costa Brava. Un territori que té el turisme que atrauen aquestes platges com la seva principal font de riquesa econòmica. És imprescindible, doncs, recuperar les funcions naturals de les platges i els rius a través d’una bona gestió dels recursos naturals. I fer-ho juntament amb els diferents actors econòmics i socials implicats per torbar solucions equilibrades i justes per a tothom.

Des del CEAB  fa anys que treballem per trobar les millors solucions possibles dins dels àmbits dels mecanismes de gobernança, de les activitats socials i de les eines de gestió. Tot amb la finalitat d’assegurar l’adaptabilitat de les platges en un entorn d’erosió generalitzada i un fort desenvolupament econòmic al llarg de la costa. Cal aplicar els mecanismes reconeguts a nivell internacional que relacionen els aspectes ecològics i socials amb l’economia i el canvi global i els principis de gestió dels ecosistemes. La Taula de la Tordera és l’exemple del que es pot aconseguir amb dites tasques de cooperació entre els diferents sectors implicats en aquesta problemàtica ambiental, econòmica i social.

Programa emès el 16 de març del 2018

Podcast del programa