Pint of Science 2018

El Pint of Science és un festival que duu la ciència als bars de 272 ciutats de 20 països d’Europa, Amèrica i Oceania els dies 14, 15 i 16 de maig. Aquest 2018 serà la quarta edició del festival de divulgació científica que no para de batre rècords any rere any. Comptarà amb 308 esdeveniments, un 16% més que l’any anterior, impartits per 730 científics, quasi 200 més que el 2017, gràcies a la col·laboració de 105 bars, pubs i altres locals d’oci de tot l’estat i als 400 voluntaris que ho faran possible.

L’any passat, Blanes es va estrenar com a seu del Pint of Science, amb l’objectiu de fer arribar al gran públic la recerca més actual que fan els investigadors blanencs. La iniciativa, promoguda pel Centre d’Estudis Avançats de Blanes, va acollir xerrades de ciència i ecologia en un ambient relaxat i distès en tres bars del municipi. Investigadors i ciutadans reunits per parlar de ciència de tu a tu prenent unes cervesetes i descobrint el costat més divertit i sorprenent de la ciència que es fa a casa nostra.

Un cop més, el CEAB organitza el Pint of Science per fer que la ciència inundi 3 bars de Blanes: al Mediterrani, al Passeig de la Marina, on el dilluns 14 de maig coneixerem la Lluna amb els 5 sentits (quina olor fa la Lluna, quin gust té, com sona la seva música); l’endemà tenim una sessió de cites ràpides amb el silici, el plàstic, l’estrès ambiental i el big data al Primer Casino de Blanes, al Passeig Pau Casals, on curiositat i coneixement es trobaran cara a cara; per últim, dimecres 16 de maig ens trobarem a l’Itaca, també al Passeig Pau Casals, per endinsar-nos en la història d’amor-odi entre els humans i la biosfera. Serà una sessió on mirarem enrere i també endavant i on sobretot, més que mai, ciència i societat han d’estar unides per afrontar els reptes futurs del nostre planeta.

Al CEAB hi ha un planter de més de 60 investigadors treballant en biodiversitat, canvi climàtic i global i en conservació d’ecosistemes, entre d’altres temes molt diversos. Amb la seva feina, i juntament amb l’ajuda de la resta del personal del centre, han fet de Blanes una vila referent en el camp de la recerca en ecologia aquàtica. Però no seran ells els únics protagonistes, doncs els assistents al festival també en són, de protagonistes. Els participants poden comentar el que vulguin i plantejar els dubtes que creguin als investigadors, com si d’una conversa de bar entre amics es tractés.

La ciència té molt a dir i, no només això, sinó que també ho vol fer. I ho vol fer d’una forma propera, davant de qualsevol persona que tingui interès per la investigació científica. Fer això és molt més senzill i agradable als bars i permet crear un punt de trobada entre ciència i societat, que realment no estan tan lluny entre sí com creiem, doncs tots formem part del món d’uns i d’altres. Per això des del CEAB animem a tothom que tingui curiositat per la ciència a acudir a la cita, els dies 14, 15 i 16 de maig a les 20h del vespre. Us esperem als bars amb molta il·lusió al segon Pint of Science a Blanes.

Programa emès el 4 de maig del 2018

Podcast del programa