Entrevista a Frederic Bartumeus (CEAB-CSIC) a la revista “Sostenible”, on ens parla de l’ecologia del moviment i de les plataformes de ciència ciutadana, com Mosquito Alert

En l’entrevista, Frederic Bartumeus ens remarca que la ciència sempre s’ha interessat per totes les qüestions relacionades amb el moviment animal, perquè és clau per entendre molts processos ecològics i també per gestionar el medi natural. En els últims anys els avenços tecnològics han permès a la ciència fer un salt endavant molt important en aquest camp.

Les invasions biològiques estan molt relacionades amb el canvi climàtic i la globalització: Els canvis de temperatura a nivell global afavoreixen canvis en la distribució de les espècies, i la globalització fa que moltes espècies aprofitin els mitjans de transport per desplaçar-se i colonitzar noves àrees.

La plataforma de ciència ciutadana Mosquito Alert, de la qual ell n’és co-fundador, es crea per fer un seguiment d’una d’aquestes espècies invasores, el mosquit tigre, utilitzant aplicacions de mòbil per generar un mapa públic on s’hi assenyalin els llocs on s’ha detectat la presència d’aquest insecte. L’objectiu d’aquestes dades és crear models predictius que ens apuntin cap a on es pot estendre la presencia del mosquit tigre, per així poder ajudar a combatre aquestes poblacions.

Mosquito Alert també ha aconseguit que els ciutadans s’hi involucressin en la recollida de dades, cosa que permet fer models a escales molt més àmplies, més ràpidament i amb un cost molt menor.

Uns altres objectius de Mosquito Alert són descobrir noves espècies invasores, ajudar a combatre aquestes invasions en el seu procés inicial, i col·laborar en el control de les poblacions allà on ja estan establertes.

Així doncs, la ciència ciutadana és una part molt important del projecte: les dades recollides pels voluntaris són la base per formular els models que es faran servir posteriorment per combatre la presència d’aquest insecte. Aquest mateixa fórmula, la cooperació entre la gent del carrer i els investigadors, cada vegada és més present en el món científic, on la col·laboració ciutadana en aspectes com la recol·lecció de dades o el disseny de les preguntes científiques que són d’interès per la societat, és fonamental.

Enllaç a la revista “Sostenible”