Celebrem la Setmana de la Ciència a la vila de Blanes amb noves activitats

Aquest any 2018, celebrem la Setmana de la Ciència a la vila de Blanes amb noves activitats fetes en espais molt més propers a la ciutadania, com són la Biblioteca Comarcal i la Sala de Plens de l’Ajuntament. D’aquesta manera, des del Centre d’Estudis Avançats de Blanes volem facilitar encara més l’accés dels nostres veïns i veïnes a les activitats que preparem.

Enguany, organitzem tota una sèrie d’activitats pensades per a un gran ventall de públic que vulgui conèixer la recerca científica de més a prop. En aquestes activitats hi tenen lloc des dels més petits fins als més grans i hi tocarem temes ben interessants. Tots relacionats amb el medi ambient, l’ecologia, el canvi climàtic, la protecció i conservació dels ecosistemes i la seva gestió integrada, que permeti la perfecta convivència entre les persones i la natura.

Comencem avui mateix, divendres 9 de novembre a 2/4 de 8 de la tarda. Us esperem a la Biblioteca Comarcal de Blanes per participar a un col·loqui per obrir el vostre pensament més crític, més científic, amb el qual pugueu contrarestar la postveritat que busca manipular l’opinió pública, passant per sobre dels fets objectius. En Fede Bartumeus, investigador del CEAB, ens explicarà com científics, administracions i ciutadania podem treballar conjuntament per prendre decisions col·lectives. Recerca, gestió i educació, amb la complicitat de la societat i de les noves tecnologies.

Arrancarem novament el dilluns i dimarts, també a la Biblioteca. Als matins del 12 i 13 de novembre, alumnes d’ESO s’aproparan a la recerca que fem al riu Tordera des de dos àmbits diferents. En una primera activitat, tractarem la cerca de solucions pel delta de la Tordera a través de la gestió integrada del territori i coneixerem l’impacte que tenen les aigües urbanes en la qualitat dels nostres rius.

Amb la segona activitat, treballarem amb les platges de Blanes i el Delta de la Tordera i amb les causes de la regressió progressiva que pateix. Aprendrem com estan relacionades les platges amb el delta, és a dir, com s’associen i relacionen els sediments que arriben al delta transportats pel riu i la sorra que després forma les platges properes al delta. Per últim, entendrem com la recerca científica pot ajudar a trobar solucions a través de la gestió integrada del territori amb la qual puguem trobar el millor equilibri per tots.

A les 7 de la tarda del mateix dimarts dia 13, tindrem la projecció del Documental “Cabo de Hornos: la mar de la fi del món”, que va servir per crear una gran reserva marina per protegir un dels pocs llocs gairebé verges que encara queden als punts més remots dels oceans. I també una xerrada-col·loqui amb l’Enric Ballesteros, investigador del CEAB i membre de l’equip científic del projecte Pristine Seas de National Geographic, els artífex reals d’aquesta gran fita. Tot plegat serà a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Blanes.

I seguim el dimecres i dijous 14 i 15 de novembre amb les Jornades de Portes Obertes al CEAB. Als matins obrirem les portes a alumnes de 4rt d’ESO i Batxillerat perquè s’apropin al dia a dia de la recerca científica. I, com ja és tradició per la Setmana de la Ciència, a les tardes del 14 i 15 us oferim visites guiades gratuïtes a tothom qui vulgui conèixer les instal·lacions i laboratoris i projectes i la recerca que fem de la mà dels nostres científics. La cita serà a les 7 de la tarda dels dos dies. Podeu fer la reserva al telèfon 972 336 101 (x2).

La ciència feta a Blanes, més a prop teu que mai!

Programa emès el 9 de novembre del 2018

Podcast del programa