El mosquit tigre

El Mosquit Tigre és un mosquit invasor que prové del sud-est asiàtic. A Catalunya es va detectar per primera vegada el 2004 prop de Barcelona i en l’actualitat es troba especialment a la costa mediterrània. Aquest mosquit pot transmetre malalties com el zika, el dengue i sobretot el chikungunya.

El mosquit tigre és molt petit i de color negre. El podreu identificar gràcies a una línia blanca molt marcada que té al tòrax i a unes petites línies blanques que té a les potes.

El mosquit tigre és un mosquit diürn i durant el crepuscle és quan està més actiu. Li agraden els llocs ombrívols i humits i sol amagar-se entre la vegetació. Normalment el trobem a l’exterior, tot i que també es fica a dins de les cases. Volen baix, a menys d’1 metre i mig del terra i, per això, solen picar a les cames i als turmells.

Al cap de només 6 dies des de que surt de l’ou aquest mosquit ja és adult i està a punt per aparellar-se.Si tenen tot el que necessiten a mà (aigua, refugi, ombra i sang) no s’allunyen a més de 500 metres del lloc on van néixer. Per això, si veieu un mosquit tigre, el més segur és que a pocs metres hi hagi un lloc de cria.

Els mascles no ens piquen, però cada mosquit tigre femella picarà varies vegades per aconseguir una sola ració de sang. Les femelles necessitenla sang per acabar de desenvolupar els seus ous. Crien en recipients petits amb aigua estancada de les zones urbanes, que s’han convertit en la seva selva particular.Poden arribar a pondre fins a 200 ous en una setmana.

L’època d’activitat del mosquit tigre a casa nostra va des del mes de maig al mes d’octubre i el pitjor de tot és que sembla que ha arribat fins aquí amb la intenció de quedar-s’hi. No el podem eradicar, però sí controlar-ne la seva expansió.

Gràcies a Mosquito Alert, la ciutadania ajuda a detectar mosquits tigre i els seus llocs de cria a través d’una aplicació mòbil. A la seva web ofereix la informació necessària perquè tots puguem evitar que el mosquit tigre es reprodueixi, tant als nostres horts i jardins com a la mateixa via pública.

Si encara no la coneixes entra a la seva web: www.mosquitoalert.com.

Programa emès el 20 d’octubre del 2017

Podcast del programa