Nou èxit de la Setmana de la Ciència blanenca

Aquest 2018 el Centre d’Estudis Avançats de Blanes ha ampliat el ventall d’activitats durant la Setmana de la Ciència i hem tornat a tenir èxit. Des del 9 al 16 de novembre s’han realitzat activitats per l’alumnat de Secundària a la Biblioteca Comarcal de Blanes, s’hi ha fet xerrades i s’ha projectat un fabulós domumental a la Sala de Plens de l’Ajuntament. En total: una participació de 730 persones.

Com cada any, també es van obrir les portes del centre a tots aquells interessats en conèixer el CEAB des de dins. Ens van visitat al voltant de 500 alumnes de 4rt d’ESO i de Batxillerat. Tots venien d’instituts de Blanes, Malgrat de Mar, Palafolls, Lloret de Mar i Sta. Coloma de Farners. Durant la visita van fer un recorregut amb un tema de recerca concret que els anava guiant.

La ruta començava a partir de la pregunta clau que a poc a poc i durant mesos va conduint als investigadors fins a la resposta. I ho feien juntament amb els científics que ara estan treballant per trobar-la gràcies als seus càlculs i experiments. D’aquesta manera els alumnes van poder veure i entendre la feina del dia a dia d’un investigador sense floritures, al natural.

Per això van haver de seguint les diferents fases de la recerca: des de la recollida de mostres, les anàlisis necessàries i els diferents dissenys experimentals. O fins i tot, decidir quin tractament volen donar a les dades recollides per arribar finalment a les conclusions, a través de la visita dels diversos espais i laboratoris del centre.

Tots els temes que van tractar eren estudis actuals del CEAB. Com l’efecte de contaminants en espècies d’algues emblemàtiques del nostre litoral, els efectes de l’escalfament global sobre les garotes, la capacitat d’autodepuració que tenen els rius, el carboni blau i la paleoecologia, o els patrons de comportament i de moviment de diferents espècies animals.

Per altra banda, es van realitzar dues activitats més a la Biblioteca Comarcal relacionades amb una recerca més aplicada. La primera relacionada amb l’impacte dels efluents d’aigües tractades que surten de les depuradores un cop entren de nou al riu. I el segon, en com la ciència pot ajudar a trobar solucions a problemes com l’erosió de platges i el cas concret del Delta de la Tordera.

Pel que fa a les activitats de tarda, el dia 9 vam tenir la xerrada que va fer en Fede Bartumeus. Va servir per reflexionar sobre la vulnerabilitat a la que estem somesos davant l’allau d’informació que rebem i que donem, fins i tot sense saber-ho, a les grans companyies. Durant la xerrada es va parlar del paper que ha de tenir la ciència i com l’aposta de futur ha de ser, cada vegada més, obrir la ciència i els treballs científics a la societat, involucrar-la en la recerca i fer-la partícip de les desicions.

Com no podia ser d’una altra manera, estem encantats amb la bona rebuda que va tenir la projecció del documental de l’expedició al Cabo de Hornos dins del projecte Pristine Seas de National Geographic Society. Un projecte que en menys de 10 anys ja ha aconseguit la creació de 19 reserves marines arreu del món en llocs remots, per protegir-los de la intervenció humana. La Sala de Plens de l’Ajuntament es va omplir i l’investigador del CEAB i membre de l’equip científic del projecte, l’Enric Ballesteros, va compartir amb el públic l’esperit del projecte i tot un seguit d’experiències i anècdotes que van donar lloc a un interessant debat.

Programa emès el 23 de novembre del 2018

Podcast del programa