El govern rus ha ampliat el parc nacional Russkaya Arktika amb Franz Josef Land, el conjunt d’illes més septentrional del món

Formada per més de 190 illes, Franz Josef Land és una àrea majoritàriament deshabitada, coberta pel gel marí durant gran part de l’any. No obstant això, aquesta extensa àrea recull una biodiversitat impressionant. A partir d’ara el parc protegirà l’hàbitat d’espècies com la morsa de l’Atlàntic, la balena de Groenlàndia, l’ós polar, el narval, o la gavina blanca.

El parc “contribuirà a la conservació integral de les illes verges i els ecosistemes marins de la part nord-est del mar de Barents,” va dir el govern rus en un comunicat, mostrant el compromís de Rússia amb la conservació del medi ambient a l’Àrtic, i “enviant un potent senyal a les altres nacions de la zona”, tal com assenyala Enric Sala, explorador de National Geographic, que al 2013 va dirigir una expedició científica del projecte Pristine Seas.

“Franz Josef Land és un d’aquests pocs llocs on es pot veure el que seria el món sense éssers humans. És un dels indrets més salvatges i més bonics que he vist mai, i una de les joies naturals més valuosos de l’Àrtic”, afegeix Sala.

Pristine Seas és un projecte de National Geographic que pretén conscienciar als països amb territoris verges i de gran valor ecològic, de la necessitat de preservar aquests espais declarant-los zones protegides. Enric Sala és el cap del projecte, que compta també amb la col·laboració d’Enric Ballesteros (CEAB-CSIC). Amb l’ampliació del parc nacional Russkaya Arktika amb Franz Josef Land, Pristine Seas afegeix una nova fita al seu ja extens repertori d’èxits.

http://news.nationalgeographic.com/2016/08/franz-josef-land-protected-in-russian-arctic-national-park/