Un investigador del CEAB estudia les algues invasores del mar Mediterrani

Uns equips d’investigadors, entre els quals hi ha Enric Ballesteros (CEAB-CSIC), estan estudiant dues noves espècies d’algues invasores que s’han detectat al mar Mediterrani.

Una d’elles és l’alga marina tropical Halimeda incrassata, que com a mínim des del 2011 està en aigües de Mallorca. I a l’Estret de Gibraltar s’ha observat una proliferació massiva d’una altra alga invasora, que els científics estan esbrinant si es tracta de Dictyota pinnatifida, àmpliament estesa a l’oceà Atlàntic central, o la Rugulopterix okamurae, una espècie amb gran presència al nord-oest d’Àsia.

Aquestes espècies podrien haver arribat al Mediterrani a través del Canal de Suez i de l’Estret de Gibraltar, adossades a les quilles, àncores o estris de pesca de les embarcacions. També hi ha la possibilitat que sortissin d’aquaris o, en el cas de la Rugulopterix okamurae, que arribés juntament amb les ostres japoneses importades a Europa per a la maricultura.

S’ha observat que aquestes algues invasores transformen dràsticament el paisatge bentònic -l’ecosistema aquàtic-. En el cas concret de l’alga invasora de l’Estret de Gibraltar, la seva proliferació a més minva considerablement la flora autòctona, i de retruc també la fauna de la zona. Pels científics és molt important conèixer com aquestes espècies poden canviar la dinàmica tròfica dels ecosistemes marins que colonitzen, per així poder avaluar els efectes que poden tenir per a les espècies natives de la zona.

http://www.elmundo.es/baleares/2016/09/13/57d7cddb268e3e9b6f8b4667.html

http://elfarodeceuta.es/2016/11/01/alga-invade-la-bahia-sur-foso/