La ciència ciutadana arriba als bars de Blanes per tercer any consecutiu

La 5a edició del Pint of Science 2019, el festival de divulgació científica que proposa una trobada als bars entre públic i investigadors i investigadores, arriba els dies 20, 21 i 22 de maig a 73 ciutats de l’estat. A Blanes ho farà per 3r any consecutiu de la mà del CEAB.

Que la contaminació de l’aire és perjudicial per la nostra salut no és pas nou. No és res que no sapiguem. Recentment, estan apareixent estudis que mostren que darrere els gasos que emeten els cotxes i la indústria, hi ha un augment de la incidència de determinades malalties com l’Alzheimer. Llavors, quin efecte pot tenir i com s’enfronta el nostre cervell a la contaminació?

En aquesta 3a edició, hem convidat a la Marta Crous, biòloga i investigadora en epidemiologia a l’institut de recerca de la Fundació Pasqual Maragall, perquè ens parli de l’impacte que pot tenir la contaminació atmosfèrica en l’estructura del cervell i el seu bon rendiment. Ens explicarà com estudien aquest fenomen i com la recerca més actual està treballant per prevenir l’Alzheimer. La xerrada es farà el dia 20 de maig a les 8 del vespre, al Bar Mediterrani de Blanes.

Però no només tindrem a la Marta. El segon dia commemorarem una data molt especial. I és que es compleixen 150 anys de la Taula Periòdica, el sistema creat el 1869 que ordena tots els elements químics coneguts. La Taula Periòdica s’ha convertit en una icona de la ciència i la cultura, i la taula en si segueix sent el cor de la química que coneixem avui dia.

És per això que el 21 de maig, també a les 8 del vespre, diversos investigadors i investigadores del CEAB es reuniran al Primer Casino de Blanes per parlar-nos dels elements químics que estudien i que són fonamentals per a la vida. Seguint aquella idea de “cada loco con su tema”. Tindrem a la Maria López, que ens parlarà del silici, un dels elements més abundants del planeta, i del per què és clau en el seu paper com a nutrient als oceans.

També intervindrà en Jordi Pagès i Elena Díaz, que ens parlaran del carboni. Concretament, del carboni blau. El carboni forma part del diòxid de carboni, un dels gasos d’efecte hivernacle que estan provocant l’augment de la temperatura de la Terra. És per això, que els interessa tan estudiar-lo, sobretot els ecosistemes que són capaços de capturar-lo i retenir-lo, com són les praderies de plantes marines, que retenen el que es coneix com a Carboni Blau.

La Iosune Uriz, la nostra investigadora més veterana, ens parlarà del paper del calci per la vida de les esponges, un dels animals més antics del món. Sinó el que més. I ho farà explicant-nos com han trobat aquests resultats recentment des de que van observar uns peculiars fenòmens als anys 80. Per últim, l’Anna Lupon ens obrirà els ulls a la problemàtica del nitrogen, un element escàs però indispensable per a les plantes, i que degut a l’ús abusiu de fertilitzants està contaminant els rius i costes de tot el planeta.

I per acabar, el 22 de maig a les 8 del vespre altre cop al Bar Mediterrani, l’Enric Sagristà i en Xavier Romera ens desmuntaran els mites sobre el riu Tordera. Durant anys, algunes idees errònies sobre el seu funcionament han anat calant en el coneixement que creiem tenir sobre el riu. Però és la ciència, unida a la història i al coneixement naturalista, el què aporta les evidències que responen a totes les preguntes: com per exemple, per què a l’estiu la Tordera no porta aigua o quin és el seu estat de conservació. De ben segur serà una xerrada ben interessant. Així que els propers dies 20, 21 i 22 de maig a les 8 del vespre, teniu una cita amb la ciència als bars de Blanes. Us hi esperem!!

Comunicat Pint of Science 2019

 

Per a més informació:
Anna Oliver – Cap Comunicació CEAB
comunicacio@ceab.csic.es – 972 336 101