L’abundància de fitoplàncton i la temperatura de l’aigua afavoreixen la reproducció de meduses al voltant de les Illes Balears

Científics de l’Insitut Espanyol d’Oceanografia (IEO), en col·laboració amb investigadors d’altres institucions, entre ells l’Ana Gordoa del departament d’Ecologia Marina del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), han publicat un treball que permet entendre millor els factors ambientals que determinen la reproducció de Pelagia noctiluca, una de les meduses més freqüents de la Mediterrània. Aquest estudi demostra que l’abundància d’aquesta medusa en les seves primeres fases de vida a principis d’estiu, està fortament lligat a la quantitat de fitoplàncton a l’aigua a finals de primavera, uns resultats que permeten entendre millor les possibles causes de les aparicions massives d’aquestes meduses a les platges.

El grup d’investigadors ha estudiat durant sis anys com afecten les condicions ambientals a la distribució i abundancia de les primeres fases de la vida de la Pelagia noctiluca molt freqüent al Mediterrani i que en ocasions forma blooms de centenars d’individus que arriben a les platges. Els resultats de l’estudi s’han publicat a la revista  Marine Ecology Progress Series.

Aigua càlida i presència d’algues microscòpiques, dos factors cada vegada més freqüents

S’ha observat que els anys en què la temperatura de l’aigua ha estat més càlida durant els mesos d’hivern i primavera, combinat amb una especial abundància d’algues microscòpiques, l’èxit reproductiu de Pelagia noctiluca s’ha vist afavorit. L’escalfament global fa que aquests dos factors siguin presents cada vegada amb més freqüència, i això pot explicar l’augment d’arribades massives de Pelagia noctiluca a les costes de la Mediterrània occidental durant les últimes dècades. Si a això afegim que aquesta medusa tolera un ampli rang de temperatures i que és capaç de sobreviure en condicions d’escassetat d’aliment, entenem millor les causes de la seva ràpida proliferació.

Fig 1. Distribució vertical de la Pelagia noctiluca en els seus estadis inicials de vida. Font: https://doi.org/10.3354/meps13423

Encara que la major abundància d’aliment es troba en capes d’aigua intermèdia, els investigadors han confirmat que les fases primerenques de Pelagia noctiluca romanen en les capes més superficials de la columna d’aigua, on la temperatura càlida afavoreix el seu creixement i desenvolupament. A més, han demostrat que aquestes petites meduses són més abundants en zones amb alta concentració de clorofil·la superficial, la qual determina el 90% dels canvis en la seva abundància anual al voltant de les Illes Balears.

Aquest estudi és de vital importància per a la comprensió de l’ecologia reproductora de Pelagia noctiluca i dels factors que influeixen en els seus canvis poblacionals, el que suposa un pas fonamental a l’hora de predir les aparicions massives d’aquesta medusa.

Per elaborar algunes de les conclusions d’aquesta investigació s’ha comptat també amb els resultats del projecte coordinat ATAME, on hi participaven l’Insitut Espanyol d’Oceanografia (IEO), la Universitat de Cadis, el centre AZTI i el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), i en el qual, l’Ana Gordoa (CEAB-CSIC) era la investigadora principal d’un dels subprojectes: Patrón de puesta  y parámetros reproductivos de reproductores  de Atún rojo e impacto de la predación de Pelagia noctiluca sobre huevos y larvas.

L’article que s’acaba de publicar és molt rellevant no només per entendre la proliferació de la Pelagia noctiluca, sinó també per avaluar l’impacte d’aquesta medusa en la supervivència de les postes de la tonyina vermella, perquè les dues espècies coincideixen en espai i temps en les aigües del mar Mediterrani. La voracitat de la Pelagia noctiluca sobre els ous i laves de la tonyina vermella compromet seriosament el futur d’aquesta espècie.

Referències:

Daniel Ottmann, Diego Álvarez-Berastegui, Laura Prieto, Rosa Balbín, Francisco Alemany, Øyvind Fiksen, Ana Gordoa, Patricia Reglero, 2021.Abundance of Pelagia noctiluca early life stages in the western Mediterranean Sea scales with surface chlorophyll. Mar Ecol Prog Ser 658:75-88. https://doi.org/10.3354/meps13423.

Ana Gordoa, José Luis Acuña, Roser Farrés, Kathrin Bacher, 2013. Burst Feeding of Pelagia noctiluca ephyrae on Atlantic Bluefin Tuna (Thunnus thynnus) Eggs. PloS one, 8(9), e74721.