Les praderes de posidònia han quedat greument afectades pel temporal Glòria

Els efectes del temporal Glòria sobre el fons marí del litoral del Mediterrani occidental són ben visibles en l’impacte sobre les praderes de posidònia, on s’han perdut importants extensions d’aquests anomenats “boscos marins”. Teresa Alcoverro, del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), és la responsable del projecte científic que ha posat a treballar coordinadament equips de tot el litoral mediterrani, fent immersions des del cap de Creus fins a Múrcia per avaluar l’abast dels danys. Les primeres estimacions indiquen que s’ha perdut aproximadament una tercera part d’aquesta vegetació, i que la seva recuperació pot trigar un segle.

La pèrdua de praderies submarines es fa més rellevant perquè aquesta espècie és una gran acumuladora de carboni que pal·lia l’escalfament global. També actua com un cordó de protecció del litoral, i la seva extinció deixa les platges més exposades a la pèrdua de sorra i sediments.

Per preservar-la d’ara en endavant, cal una cartografia exhaustiva de la costa catalana per marcar en quins punts i en quina quantitat es troba aquesta espècie, millorar de la qualitat de l’aigua  i posar fre a les accions sobre el litoral, com ara les construccions en ports, els dics o les platges modificades, així com controlar els indrets d’ancoratge d’embarcacions.

Enllaç a la noticia al diari Ara