L’exposició Dones Limnològiques

Els rius i els llacs han fascinat a la humanitat des de l’inici dels temps. Però, tot i així, no va ser fins a finals del segle XIX que e seu estudi, el de les aigües continentals, va passar a considerar-se una disciplina científica per si mateixa. Ciència que a partir de llavors es va conèixer amb el nom de “limnologia”.

La història de la limnologia està plena de dones i d’homes apassionants que han impulsat el coneixement sobre les aigües dolces del planeta. Tanmateix, en nombroses ocasions, la contribució de les dones no ha estat prou reconeguda. Aquesta invisibilització de les dones és comuna en la majoria de disciplines científiques i de la resta d’àmbits de la societat.

En el cas de la limnologia, aquest fet promou que, encara avui dia, el nombre de limnòlogues disminueixi més d’un 50% entre els períodes d’estudiants i els nivells més alts de la carrera científica. Al CEAB ens preocupa molt aquesta problemàtica i, per aquest motiu, no deixem escapar mai l’oportunitat de tornar-ne a parlar. Aquest cop ho fem acollint una exposició.

L’exposició “Women in Limnology”, que literalment vol dir “Dones en la limnologia”, neix de la ferma voluntat de 20 voluntàries del grup de Gènere i Ciència de l’Associació Ibèrica de Limnologia. Totes elles, amb 3 de les limnòlogues del CEAB (la Susana Bernal, l’Esperança Gacia i l’Anna Lupon), tenien l’objectiu de visibilitzar el rol i la situació de la dona en l’estudi de la limnologia. I ho han aconseguit.

I és que la recerca de les aigües epicontinentals, és a dir, dels estanys, rius, llacs i aiguamolls, es nodreix de la feina de moltes dones fascinants i apassionades, que han contribuït enormement al coneixement que tenim d’aquests meravellosos ecosistemes. La seva presència va ser molt petita en origen, però cada vegada han sigut més i més notòries. Actualment, més de la meitat dels limnòlegs en formació són dones.

L’exposició ens mostra al llarg de 8 panells senzills i il·lustratius, la història de les limnòlogues més destacades a nivell internacional i de la Península Ibèrica. Així com la situació actual i la perspectiva de futur del paper de la dona en aquesta ciència. En definitiva, l’exposició ens convida a emprendre un viatge extraordinari per la història de la limnologia des dels ulls de les dones que n’han format part.

D’aquesta manera, s’ha volgut donar a conèixer les seves dones més rellevants, reconèixer els esforços pioners de moltes d’elles i fer reflexionar sobre les barreres i biaixos històrics, actuals i futurs del reconeixement científic des d’una perspectiva de gènere. La seva contribució, lluny de ser un mite, ha estat i segueix sent el fonament de gran part del que sabem dels ecosistemes d’aigua dolça.

Inaugurada al juny del 2018, l’exposició s’ha presentat en diversos congressos internacionals i ha estat en més de 10 centres de recerca europeus. Ara és el torn del CEAB, i tot el nostre personal i visitants podran gaudir uns dies més d’ella. Juntament, amb una sèrie de vídeos testimonials de més de 35 dones limnòlogues d’arreu del món i en diferents etapes de la seva carrera, que ens expliquen, de manera íntima i contagiosa, la seva passió per l’aigua.

Al CEAB ens omple d’orgull que dels 9 investigadors i investigadores del centre que es dediquen a la limnologia, 5 siguin dones. És a dir, més del 50% són limnòlogues. Totes elles són dones fortes i valentes, autèntiques lluitadores que fan mans i mànigues cada dia, en el seu paper d’investigadores d’alt nivell i també de mares i puntals familiars. Perquè no ho negarem, encara queda molt perquè la conciliació laboral sigui una realitat i puguin arribar al nivell professional que mereixen sense que voler ser mares resulti una barrera difícil de superar.

Programa emès el 3 de maig del 2019

Podcast del programa