LIFE IP INTEMARES i Observadores del Mar segellen una aliança per impulsar el major programa de ciència ciutadana marina d’Espanya

La Fundació Biodiversidad (MITECO) i el CSIC s’uneixen en aquest projecte amb l’objectiu d’enfortir una xarxa d’investigació científica integrada per ciutadans, científics i professionals que aporti coneixement dins dels espais de la Xarxa Natura 2000 marina

Al llarg de 5 anys s’organitzaran diverses jornades de camp, seminaris, tallers i informes que pretenen millorar la informació disponible dels espais marins protegits d’Espanya

En l’actualitat, la comunitat d’Observadors del Mar està formada per més de 2.000 ciutadans, 70 científics i prop de 300 entitats

 

19 de setembre del 2019.- El projecte LIFE IP INTEMARES, que coordina la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica, ha subscrit una aliança amb la nova plataforma de ciència ciutadana marina Observadors del Mar, coordinada per tres centres del Consejo Superior de Investigaciones Científicas, ICM, CEAB i IMEDEA, que s’ha presentat avui a Barcelona.

L’objectiu d’aquesta nova etapa de col·laboració entre ambdues institucions és impulsar el programa de ciència ciutadana marina de referència a Espanya, enfortint la xarxa d’investigació científica, integrada per ciutadans, científics i professionals. Pretén ser una eina que aporti i validi dades referides als impactes, hàbitats i espècies que es troben dins dels espais de la Xarxa Natura 2000 marina.

A la presentació han intervingut el subdirector de la Fundación Biodiversidad y director del projecte LIFE IP INTEMARES,  Ignacio Torres, Joaquim Garrabou, coordinador de Observadors del Mar, Josep Lluís Pelegrí, director de l’ICM-CSIC i Sergi Tudela, director general de Pesca i Afers Marítims de la Generalitat de Catalunya. També han participat altres personalitats de la comunitat científica marina, així com a ciutadans que col·laboren amb la plataforma d’Observadors del Mar.

Durant aquesta presentació, s’ha llançat la nova plataforma web d’Observadors del Mar, que ha comptat amb el suport de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT). Gràcies a aquesta actualització, es modernitza la imatge de la plataforma i es facilita la navegació. A més, s’inclouen sistemes de reconeixement a través de medalles (gamificació) i es possibilita que els observadors puguin interactuar entre ells.

 

LA IMPORTÀNCIA DE LA PARTICIPACIÓ

Amb la iniciativa Observadors del Mar, es reforça un dels principals objectius del LIFE INTEMARES, aconseguir una gestió eficaç, innovadora i integrada dels espais marins protegits, amb la participació activa dels sectors implicats i la recerca, eines bàsiques per a la presa de decisions.

La plataforma de ciència ciutadana Observadors del Mar recopila dades visuals i experiències de ciutadans sobre diferents fenòmens que ocorren en el mar, per promoure la investigació i crear nou coneixement de manera conjunta. A més, està integrada per experts de diferents centres de recerca, nacionals i internacionals, que analitzen i validen les observacions rebudes, el que representa un valor afegit respecte a altres iniciatives existents.

En l’actualitat, la comunitat que integra la plataforma d’Observadors del Mar està formada per més de 2.000 ciutadans, 70 científics i prop de 300 entitats.

 

NOUS TALLERES A PARTIR DEL 21 DE SETEMBRE

En el marc d’aquest projecte, el proper dissabte 21 de setembre, al matí, tindrà lloc a Palamós (Girona), una jornada d’immersió al costat d’un observatori sentinella, així com una mostra pública de projectes, a la tarda, que es desenvoluparà al passeig marítim d’aquesta localitat.

Amb aquestes activitats, s’inicia la nova etapa de col·laboració entre LIFE INTEMARES i Observadors del Mar, que inclourà un gran nombre d’actuacions. Entre elles, i amb la finalitat de fomentar la participació i el desenvolupament del coneixement, es contempla la realització de deu tallers o seminaris, així com cinc trobades participatives que serveixin com a eina de comunicació entre els assistents i que fomentin la comunicació del programa de ciència ciutadana marina en diversos fòrums. Aquestes properes activitats també seran clau per promoure la cooperació i la comunicació amb els gestors de la Xarxa Natura 2000 i altres administracions públiques.

També en el marc d’aquesta col·laboració, es durà a terme un informe destinat a la comunitat científica que inclourà la metodologia aplicada en Observadors del Mar, amb l’objectiu de coordinar els protocols d’actuació entre les societats científiques. A més, s’elaboraran informes que recolliran les dades recopilades per la comunitat d’Observadors del Mar i es valorarà de quina manera poden contribuir a la millora de les mesures de conservació dels espais de la Xarxa Natura 2000 marina.

 

LIFE INTEMARES

El projecte LIFE INTEMARES, que coordina la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica, té com a objectiu aconseguir una gestió eficaç dels espais marins de la Xarxa Natura 2000.

Participan com a socis la Dirección General de Sostenibilidad de la Costa y del Mar del mateix ministeri, el IEO, la Confederación Española de Pesca, SEO/BirdLife i WWF-España. Compta amb la contribució financera del programa LIFE de la Unió Europea, entre altres fonts de finançament.

 

Presentació de la nova temporada d’Observadors del Mar

Nota de premsa