La problemàtica dels plàstics i microplàstics al mar a Ràdio Marina

Luis Francisco Ruíz del Centre d’Estudis Avançats de Blanes, on desenvolupa la seva recerca en el camp de la contaminació marina vinculada als plàstics en superfície al mar Mediterrani, va ser entrevistat per Ràdio Girona el passat dia 13 de maig. A l’entrevista se li va preguntar per la Jornada de recollida de plàstics organitzada pel CEAB, amb el suport de l’Associació Mediambiental S’Agulla i l’Ajuntament de Blanes (activitat programada dins la campanya “Millorem les nostres platges, fora plàstics!”, coordinada per l’Agència Catalana de Residus), per la seva participació a la cita i la seva recerca en plàstics.

L’investigador del centre va explicar que la jornada estava enfocada a conscienciar als participants de la problemàtica dels plàstics i microplàstics al mar. Va dir que, al tractar-se d’un problema relativament recent, la societat encara no és conscient dels danys que poden causar al medi ambient i a la salut. Sobretot, va voler alertar als oients dels microplàstics, partícules de plàstic inferiors a cinc mil·límetres, i quasi imperceptibles a l’ull humà, que són una greu font de contaminació molt difícil d’eradicar.

El fet de que plàstics i microplàstics, que contenen substàncies tòxiques i cancerígenes,  siguin consumits pels peixos, afecta a tota la cadena tròfica i, en última instancia, a la nostra salut. Va posar com a exemple un estudi realitzat als Estat Units que va detectar plàstics als teixits i a l’orina a quasi el cent per cent de les persones analitzades.

Per solucionar-ho, Luis Francisco va proposar una legislació comuna entre totes les administracions que abarateixi els costos del reciclatge, que la indústria es decanti per la reutilització dels envasos de vidre o de plàstic promovent com es feia fa anys un sistema de retorn. A nivell individual, va remarcar la importància de reduir en la mesura del possible la compra de productes envasats amb plàstic, prioritzar sempre que es pugui el vidre i ser conscients de que el reciclatge és una de les vies que tenim per evitar que els plàstics acabin al mar.

Escolta aquí l’entrevista sencera a Ràdio Girona-Cadena Ser: http://play.cadenaser.com/audio/035RD010000000115368/