La nova xarxa d’observatoris ciutadans que vigila la costa mediterrània

Detectar l’aparició i expansió d’espècies invasores, els efectes del canvi climàtic sobre la biodiversitat, o l’acumulació de brossa no és fàcil, però encara és més difícil al mar per la seva gran extensió i les dificultats que tenim les persones per accedir-hi. Degut i gràcies a això, els investigadors han vist el benefici que tindria sumar els seus recursos i la seva dedicació amb la dels ciutadans, per així obtenir les dades de qualitat que dits estudis requereixen.

És per aquest motiu que, des de fa ja 4 anys, alguns centres d’investigació compten amb la participació de la societat per a recollir dades a través de plataformes de ciència ciutadana com és la d’‘Observadors del Mar’, coordinada per l’Institut de Ciències del Mar (ICM) del CSIC.

Fins ara, ‘Observadors del Mar’ comptava amb la participació de voluntaris individuals, majoritàriament submarinistes, pescadors, navegants i apassionats del mar i de la natura en general, però aquest any s’ha posat en marxa una Xarxa d’Observatoris Sentinella al llarg de tota la costa ibèrica i balear. La xarxa la conformen clubs de busseig, associacions esportives i professionals, grups de voluntaris i Aules del Mar, totes entitats que coneixen bé el seu territori i que en molts dels casos ja han detectat canvis en el seu entorn. L’objectiu d’aquesta xarxa és que els observatoris puguin aportar el seu coneixement i realitzar el seguiment de la seva zona d’acció, de manera que les dades obtingudes es vagin integrant en un mapa col·lectiu amb informació antiga i nova. Gràcies a la implicació ciutadana, d’aficionats, professionals i científics, aquests coneixements estan en contínua transformació, la qual cosa és imprescindible per a promoure l’acció política i social en l’àmbit dels recursos marins, segons afirma Elisabetta Broglio, coordinadora de la plataforma a l’ICM.

La plataforma d’‘Observadors del Mar’ es va crear l’any 2012 i, actualment, ja compta amb mes de 1.100 usuaris i més de 5.600 observacions registrades dins dels 12 projectes que en formen part. Darrere de cada un dels projectes en els quals es pot col·laborar hi ha un equip científic que valida les observacions rebudes i es comunica amb els participants. Concretament, el CEAB coordina els observatoris de la Costa Brava i lidera el projecte d’Esponges Introduïdes.

Mapa col·lectiu d’observacions destacades d’Observadors del Mar ( extret de http://www.observadoresdelmar.es/observacions-destacades.php)

Per altra banda, varis investigadors del centre formen part de l’equip científic dels projectes d’Algues invasores, Peixos mediterranis, Herbeis marins i Plàstic 0. A part, a la plataforma també hi participen l’IMEDEA (CSIC-UIB) i l’ISPRA (Italia) i es compta amb l’ajuda de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT).

Les entitats que es converteixin en Observatoris Sentinella rebran formació específica i material didàctic perquè també puguin formar als seus socis i contactes i organitzar sortides durant tot l’any. El dijous 15 de setembre es celebrarà la quarta jornada de formació d’aquest any, ‘Biodiversitat i impactes humans’, a Palma de Mallorca, després de les de Blanes, Almeria, La Herradura i l’Ametlla de Mar. A la trobada es tractaran els projectes ‘Algues invasores’, ‘Cavallets de mar i peixos agulla’ i ‘Herbeis marins’, tots ells coordinats per l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA), un centre mixt del CSIC i la Universitat de les Illes Balears (UIB).

 

Enllaç a la nota de premsa de l’ICM: http://www.dicat.csic.es/dicat/ca/noticias-2/noticies/563-se-crea-la-red-de-observatorios-centinela-ciudadanos-para-vigilar-la-costa-mediterranea-occidental