Participem a la Red PROPLAYAS i en la seva novedosa sèrie web “Turisme de platja en temps de COVID”

El passat 11 d’octubre es va presentar la sèria web “Turisme de platja en temps de COVID”, una co-producció Ibero-Americana realitzada per la Red PROPLAYAS, Sou Praia i Sistemas Costeros i, gravada durant el confinament en 10 països diferents.

El Dr. Rafael Sardà, especialista en biologia marina i investigador del CEAB-CSIC participa en aquesta producció reforçant aquells aspectes acadèmics, organitzacionals i normatius que es volen transmetre a través dela sèrie web. Dins de la Red PROPLAYAS, el CEAB-CSIC forma part del node científic de Catalunya.

red-proplayas-ceab
Fig 1. Reunió dels grups de professors, estudiants i investigadors en els espais de treball científic. Font: Red PROPLAYAS.

Com va nèixer la sèrie web

Durant la pandemia del coronavirus hem vist moltes històries de viatges a la platja que s’han hagut de cancelar. De la mateixa manera, aquests últims mesos s’han vist centenars de videos on es podien veure com les platges recuperaven el seu estat ecològic gràcies a aquesta menor afluència de turistes.

El 21 d’abril d’aquest mateix any, la Comissió Econòmica per a Amèrica Llatina i el Carib de les Nacions Unides (CEPAL) va emetre un informe en què dimensionava els efectes de la COVID-19 per pensar en la millor manera d’afrontar una reactivació. L’informe destacava, que ara i com mai havia succeït en els últims 30 anys, està obert a discussió el model dominant d’inserció de la regió en l’economia internacional basat principalment, en les matèries primeres, les manufactures d’encaixos i el turisme de sol i platja.

Aquest escenari principal, és el que emmarca i on neix la sèrie web “Turisme de platja en temps de COVID”.

La sèrie web compta amb el suport de 29 experts en la gestió de platges turístiques de 10 països (Argentina, Brasil, Xile, Colòmbia, Cuba, Equador, Espanya, Mèxic, Portugal i Puerto Rico) i el seu primer capítol va ser estrenat el 11 de octubre, data en la qual es van complir set mesos de la declaració de pandèmia per part de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

La sèrie consta d’un total de 7 capítols que es transmeten de manera oberta pel canal de YouTube de la Red PROPLAYAS. En aquest moment, ja hi ha 3 capítols disponibles.

Turisme de platja en temps de COVID”, gira al voltant de la història de dos amics – Sarah i Ricardo – que van veure cancel·lat el seu viatge a la platja per l’arribada de la pandèmia. A més d’escenificar les vivències d’aquests dos personatges en quarantena, el seu dilema es desenvolupa paral·lelament a les opinions i alternatives pel turisme de platja en temps de COVID, que aporten especialistes sobre les cures que han de tenir els turistes així com de les activitats que podran desenvolupar a les platges durant ia la post-pandèmia, tenint en compte tots els protocols de bioseguretat necessaris.

Què és la Red PROPLAYAS?

És una plataforma d’intercanvi col·laboratiu en gestió i certificació de platges, amb espectre d’acció en 15 països d’Amèrica Llatina i la Península Ibèrica. Són científics, activistes i empresaris integrats per a un objectiu comú: la gestió integrada del valuós ecosistema marí-costaner.

La Red PROPLAYAS abasta totes les activitats que puguin relacionar-se amb mantenir platges saludables i atractives. Des projectes de recerca i campanyes de conscienciació ciutadana, fins a serveis de consultoria i esdeveniments acadèmics.