Passem els microplàstics del món pel filtre dels biofilms fluvials

L’Helena Guasch, limnòloga del CEAB, liderarà el projecte Consortium for the investigation of the dynamics of plastic particles in fluvial systems, per estudiar la contaminació dels plàstics a rius de tot el món.

Treballarà amb limnòlegs i ecòlegs fluvials d’Alemanya, Suècia, Canadà, Dinamarca, Suïssa, França, Argentina i Espanya, per crear una xarxa internacional que estudiarà els efectes que tenen els plàstics sobre aquests ecosistemes.

Per fer-ho, es centraran en els biofilms fluvials, unes fines pel·lícules formades per bacteris, algues i altres organismes microscòpics que cobreixen moltes de les pedres, roques i vegetació aquàtica dels rius. Els biofilms formen part de la cadena tròfica i ajuden a purificar l’aigua, entre d’altres funcions importants.

És degut a la seva rellevància dins l’ecosistema pel què ens interessa entendre com els afecta la contaminació per plàstics. D’aquesta manera, es podrà avaluar el seu impacte.

Durant aquest projecte de 2 anys s’agafaran un munt de mostres de biofilms de bona part del món, buscant els extrems, en llocs molt pristins i en d’altres de molt contaminats, per establir mètodes i protocols compartits que s’utilitzin arreu.

Així, gràcies a aquest pla pilot es tindran les bases que permetran a la ciència avançar molt més ràpidament en aquest coneixement tan imprescindible per entendre, protegir i conservar els nostres rius en un context tan greu de canvi climàtic i global.

 

Iniciant el projecte

Aquesta setmana, l’equip de Guasch ha iniciat la primera fase del projecte amb la reunió inicial entre els membres integrants del projecte al CEAB. I ja tenen una nova publicació en marxa que busca posar en evidència la manca d’informació que hi ha fins ara sobre la contaminació per plàstics als rius i com afecta, més especialment, a un dels components més importants de l’ecosistema com són els biofilms fluvials. Esperen publicar-la al llarg dels propers mesos.

El projecte, que sorgeix de la necessitat de seguir treballant dins una xarxa internacional d’experts, es planeja dissenyar la pressa de mostres per a l’estudi de plàstics en biofilms. Per fer-ho, els i les investigadores prendran mostres de més de 200 punts de tot el món abans de l’estiu del 2020.

Per seguir escalfant els motors, el proper 23 de setembre, l’estudiant de la Universitat de Girona Laura Amorós presentarà el seu Treball de Fi de Màster, dirigit per la mateixa Helena Guasch, sobre la quantificació dels plàstics al riu Ter a l’entorn de la ciutat de Girona. Restarem amatents per conèixer quins resultats ha obtingut i a quines conclusions haurà arribat!

 

Aquí trobareu el programa de la reunió inicial: i link program