Els perills dels plàstics al mar Mediterrani

Un equip d’investigadors, entre els quals hi han científics del CEAB, està duent a terme el  projecte NIXE III, iniciativa que té com a objectiu comparar l’estat del mar Mediterrani actual amb la que es va trobar i documentar l’arxiduc Lluis Salvador d’Àustria en els seus viatges, ara fa més de cent anys.

Una de les dades més rellevants que han pogut constatar és la gran quantitat de plàstics que hi ha actualment al Mediterrani. Luis Francisco Ruiz-Orejón, estudiant de doctorat del CEAB-CSIC, ens comenta que han comptabilitzat 579,3 grams de plàstic per quilòmetre quadrat, només a la superfície del mar. Això representa que hi deuen haver unes 1.455 tones de plàstic surant. A aquesta dada s’hi han d’afegir els milers de tones de plàstics que estan enfonsats. La majoria d’ells són microplàstics i nanoplàstics, molt diminuts i difícils d’eliminar, que passen a la cadena tròfica quan són ingerits pels peixos. A més a més de tenir una incidència directa en la mortalitat de les espècies marines que els ingereixen, també poden resultar cancerígens pels humans que les consumeixen.

Luis Francisco Ruiz-Orejón aposta per conscienciar la població sobre la contaminació marina vinculada als plàstics i reclama que es millori la cooperació entre països en aquesta matèria.

http://www.rtve.es/noticias/20160928/plastico-ya-parte-del-ecosistema-del-mediterraneo/1415806.shtml

http://elpais.com/elpais/2016/10/06/ciencia/1475743658_371297.html

http://www.diaridegirona.cat/comarques/2016/10/10/perill-dels-plastics-que-suren/808564.html