Pint of Science 2019 arriba a Blanes

Que la contaminació de l’aire és perjudicial per la nostra salut no és pas nou. No és res que no sapiguem. Recentment, estan apareixent estudis que mostren que darrere els gasos que emeten els cotxes i la indústria, hi ha un augment de la incidència de determinades malalties com l’Alzheimer. Llavors, quin efecte pot tenir sobre el cervell l’aire que respirem? I com s’enfronta el nostre cervell a la contaminació?

Us semblarà estrany que comencem un Brots de ciència amb aquest tema, ja que al CEAB, com bé sabeu, no estudiem precisament això. Però tot té una explicació. I és que torna un any més el Pint of Science, la ciència als bars. A Blanes és el 3r any consecutiu que el tenim, tot i que compleix 5 anys a la resta del món. I en aquesta 3a edició, hem convidat a la Marta Crous, biòloga i investigadora en epidemiologia a l’institut de recerca de la Fundació Pasqual Maragall.

La Marta ens parlarà del que el seu grup està estudiant, que és l’impacte que pot tenir la contaminació atmosfèrica en l’estructura del cervell i el seu bon rendiment. Ens explicarà com estudien aquest fenomen i com la recerca més actual està treballant per prevenir l’Alzheimer. La xerrada es farà el dia 20 de maig a les 8 del vespre, al Bar Mediterrani de Blanes.

Però no només tindrem a la Marta. El Pint of Science durarà 3 dies, des del 20 al 22 de maig. El segon dia commemorarem una data molt especial. I és que es compleixen 150 anys de la Taula Periòdica, el sistema, creat el 1869, que ordena tots els elements químics coneguts. La Taula Periòdica s’ha convertit en una icona de la ciència i la cultura, i la taula en si, segueix sent el cor de la química que coneixem avui dia.

És per això que el 21 de maig, també a les 8 del vespre, diversos investigadors i investigadores del CEAB es reuniran al Primer Casino de Blanes per parlar-nos dels elements químics que estudien i que són fonamentals per a la vida. Seguint aquella idea de “cada loco con su tema”. Tindrem a la Maria López, que ens parlarà del silici, un dels elements més abundants del planeta, i del per què és clau en el seu paper com a nutrient als oceans.

També tindrem a en Jordi Pagès, que ens parlarà del carboni. Concretament, del carboni blau. El carboni forma part del diòxid de carboni, un dels gasos d’efecte hivernacle que estan provocant l’augment de la temperatura de la Terra. És per això, que li interessa tan estudiar-lo, sobretot els ecosistemes que són capaços de capturar-lo i retenir-lo, com són les praderies de plantes marines, que retenen el que es coneix com a Carboni Blau.

La Iosune Uriz, la nostra investigadora més veterana, ens parlarà del paper del calci per la vida de les esponges, un dels animals més antics del món. Sinó el que més. I ho farà explicant-nos com han trobat aquests resultats recentment des de que van observar uns peculiars fenòmens als anys 80. Per últim, l’Anna Lupon ens obrirà els ulls a la problemàtica del nitrogen, un element escàs però indispensable per a les plantes, i que degut a l’ús abusiu de fertilitzant està contaminant els rius i costes de tot el planeta.

I per acabar, el 22 de maig a les 8 del vespre altre cop al Bar Mediterrani, l’Enric Sagristà ens desmuntarà els mites sobre el riu Tordera. Durant anys, algunes idees errònies sobre el seu funcionament han anat calant en el coneixement que creiem tenir sobre el riu. Però és la ciència, unida a la història i al coneixement naturalista, el que aporta les evidències que responen a totes les preguntes: com per exemple, per què a l’estiu la Tordera no porta aigua o quin és el seu estat de conservació. De ben segur serà una xerrada ben interessant.

Així que els propers dies 20, 21 i 22 de maig a les 8 del vespre, teniu una cita amb la ciència als bars de Blanes. Us hi esperem!!

Programa emès el 10 de maig del 2019

Escolteu el programa d’avui