PRIMERA REUNIÓ INTERNACIONAL SOBRE LA BIODIVERSITAT DELS ESTANYS PIRINENCS

Ha tingut lloc aquests 13 i 14 de maig a Loudenvielle, a França. S’hi han trobat investigadors experts en biodiversitat i ecologia dels estanys dels Pirineus i responsables d’Administracions i entitats gestores dels diferents territoris. Hi han parlat dels problemes que afronten actualment aquests ecosistemes, molt relacionats amb el canvi global, i d’actuacions dirigides a preservar-los i recuperar-los.

L’equip del LIFE RESQUE ALPYR hi ha tingut un paper destacat, compartint els exitosos resultats de les accions de restauració dutes a terme dins el seu anterior projecte (el LimnoPirineus), com l’eradicació de peixos introduïts per l’home en els estanys que ha comportat una ràpida recuperació de les espècies autòctones d’amfibis i mamífers. Hi han parlat de les actuacions que, partint d’aquella experiència, desenvolupen i tenen planificat dur a terme amb el projecte LIFE i de com n’és d’important la col·laboració establerta amb socis locals.

Imatge de la presentació duta a terme pel Dr. Marc Ventura

El projecte LIFE RESQUE ALPYR, presentat com un exemple d’èxit

El primer dia de la trobada ha estat dedicat a compartir coneixements, intercanviar idees i enfortir la col·laboració a favor de la preservació dels llacs de muntanya a través de sessions interactives, tallers i presentacions de casos inspiradors.

Marc Ventura, coordinador del projecte LIFE RESQUE ALPYR i investigador del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) ha estat un dels protagonistes d’aquesta primera jornada. S’ha centrat en la biodiversitat i conservació dels estanys d’alta muntanya als Pirineus i als Alps, posant en relleu el patrimoni natural que representen aquests ecosistemes i les amenaces a què s’enfronten (presència de peixos invasors i efectes del canvi global). Seguidament ha presentat, entre altres, els objectius i les accions de conservació del projecte LIFE i els resultats que s’esperen obtenir a través de l’eradicació de peixos en els estanys.

Homenatge al Dr. Didier Galop

La seva segona intervenció ha estat un sentit homenatge al recentment traspassat Dr. Didier Galop, reconegut geògraf, paleolimnòleg, i director per més de 10 anys de l’Observatori Home-Medi (OHM) del Centre Nacional de la Recerca Científica a França (CNRS) i del Laboratori de Recerca GEODE.

Marc Ventura ha narrat amb detall la història de les introduccions de peixos als llacs d’alta muntanya; una història estudiada juntament amb Didier Galop i Olivier Baudier.

Als Pirineus, les introduccions de peixos es van dur a terme des de temps històrics amb finalitats d’autoconsum i comerç, utilitzant truites autòctones dels rius propers, sempre en uns pocs llacs. Als llacs dels Alps també hi ha unes poques introduccions que daten de l’època medieval. No obstant això, tant als Alps com als Pirineus, és a partir de la segona meitat del segle XX quan la introducció de peixos es va estendre de manera generalitzada amb l’aparició de la pesca recreativa.

Actualment, un 32% dels llacs del SCI Pallars i el 75% del SCI Aigüestortes tenen poblacions estables de peixos. Als Alps italians, els peixos introduïts estan presents en el 89% dels llacs del Parc Natural Mont Avic i el 35% dels del Parc Nacional Gran Paradiso.

Un projecte transfronterer per a estanys de gran altitud

La 1a trobada internacional ha estat organitzada pel CBN dels Pirineus i de Midi-Pyrénées com a secretari del grup d’interès científic (GIS) “Lacs des Pyrénées”. L’objectiu final és – a través d’una associació estratègica entre investigadors, gestors i entitatst-  construir un programa ambiciós i transfronterer per als Pirineus d’aquí a l’any 2026 que permeti afrontar els reptes de conservació de la biodiversitat.