“Quèquicom” parla del projecte Life+ LimnoPirineus al “Joves i Ciència” de la Fundació Catalunya-La Pedrera

Quèquicom del Canal 33 va emetre el passat 17 de gener el programa “Un viver de científics”, on ens van parlar de MónNatura Pirineus, l’espai que la Fundació Catalunya-La Pedrera té a Planes de Son, al Pallars Sobirà.

Aquest equipament és un punt de trobada entre científics i joves investigadors, on s’hi organitzen les estades “Joves i Ciència”: Durant quinze dies els estudiants aprenen teoria, fan pràctiques de laboratori i surten a fer treball de camp, en algun dels diferents tallers temàtics que s’ofereixen.

En un d’ells ha estat organitzat per un equip del CEAB coordinat per l’Esperança Gacia, i que introdueix els alumnes a l’ecologia aquàtica d’alta muntanya. Els participants han pogut estudiar de primera mà els ecosistemes aquàtics d’alta muntanya i les amenaces que pateixen, tant en rius com estanys. La pràctica en estanys ha permès endinsar-se en el projecte LimnoPirineus.

L’objectiu d’aquest projecte LIFE+ de la Unió Europea és retornar vuit estanys del Pirineu al seu estat natural, lliure de peixos. Els científics expliquen als estudiants com es va introduir el barb roig -el peix que representa una de les principals amenaces per aquests ecosistemes-, els problemes que aquesta espècie invasora causa sobre la fauna autòctona, i les tècniques de pesca que es fan servir per eradicar-lo.

Per altra banda, també constaten que les espècies autòctones com la granota roja o els tritons augmenten la seva població a mesura que minva la dels peixos introduïts. I comproven que els estanys on s’estan eradicant aquests peixos estan recuperant la seva transparència natural, indicador de la bona salut de l’ecosistema… i, alhora, de l’èxit del projecte.

Enllaç al programa (minut 13′)

closell2013